Sistemul bancar va incheia acest an cu profit, dupa ce la nivelul lunii octombrie institutiile de credit au avut un rezultat pozitiv consolidat de peste 1,6 miliarde lei, a declarat joi directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"La octombrie bancile au avut un profit de peste 1,6 miliarde, dupa ce facusera 1,5 miliarde la jumatatea anului. Sigur vor incheia anul cu profit", a afirmat Cinteza, dupa un forum bancar, conform Mediafax.

El a aratat ca circa jumatate dintre institutiile de credit din Romania vor fi profitabile pe ansamblul intregului an, iar restul vor inregistra pierderi, insa sistemul va fi pe profit.

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 61 de milioane lei in luna septembrie, odata cu reclasificarea unor credite restructurate, care au dus la un plus de provizioane de 612 milioane lei, dar s-a mentinut la noua luni pe un castig cumulat de 1,46 miliarde lei.

Desi au trecut la sistemul de raportare financiara internationala, bancile calculeaza in continuare necesarul de provizioane potrivit standardului romanesc de contabilitate, inclus in filterele prudentiale constituite de banci ca rezerve. Provizioanele pe RAS au crescut in septembrie cu 1 miliard de lei, la aproape 46 de miliarde lei, dar nu reflecta toate reclasificarile creditelor restructurate.

In acelasi timp, provizioanele pe IFRS au crescut in septembrie la 34,36 miliarde lei, de la 33,74 miliarde lei la finele lunii august, cu mult peste media lunara din ultimul timp.

Sectorul bancar romanesc a inregistrat in primele opt luni un profit de 1,5 miliarde lei, in crestere cu 30% fata de iunie, cand ajunsese la un rezultat de 1,15 miliarde lei, dupa ce anul trecut a consemnat pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, pe fondul cresterii provizioanelor.

Profitul cumulat al bancilor s-a situat in primul semestru la 1,15 miliarde lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut sistemul a inregistrat pierderi de 200 milioane lei.

Pe tot parcursul anului trecut, sectorul bancar a ajuns la pierderi de 2,3 miliarde lei, "ca urmare a cresterii substantiale a volumului de provizioane aferente riscului de credit, pe fondul cresterii volumului creditelor neperformante, respectiv al reevaluarii garantiilor", potrivit raportului, care noteaza ca bancile de talie mare au reusit in general sa ramana pe profit.

In sistemul bancar romanesc activeaza 41 de institutii de credit, odata cu intrarea pe piata romaneasca a bancii TBI Bank EAD Sofia in primul trimestru. La finele anului trecut erau 40 de banci, dupa incetarea activitatii bancii C.R.Firenze in urma fuziunii prin absorbtie cu Intesa SanPaolo Bank. Din cele 41 de institutii de credit, 27 sunt cu capital majoritar privat strain, 2 cu capital majoritar privat autohton, 2 banci cu capital integral sau majoritar de stat, 9 sucursale ale bancilor straine, la care se adauga si o organizatie cooperatista de credit.

Finalul de an va aduce cresteri de provizioane

Bancile vor inregistra in noiembrie si decembrie o crestere foarte mare a provizioanelor, pe de o parte ca urmare a controalelor BNR la jumatate din institutiile de credit, iar pe de alta parte ca o anticipare a reevaluarii colateralului dispusa de BCE, potrivit lui Nicolae Cinteza, director in BNR.

"In noiembrie si decembrie vor fi provizioane foarte mari. Procedura BCE (Banca Central Europeana - n.r.) de anul viitor de evaluare a calitatii activelor presupune ca reevaluarea colateralelor se va face la niste proceduri foarte dure, undeva intre procedura normala de acum si procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare, ceea ce inseamna ca valoarea colateralului va scadea foarte mult. Scade colateralul, creste provizionul. Bancile romanesti au anticipat acest lucru putin si unele dintre ele o fac anul asta (provizionarea - n.r.)", a declarat joi directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, dupa un forum bancar.

Pe de alta parte, bancile vor fi nevoite sa constituie provizioane pentru creditele neperformante, in urma unor controale efectuate de banca centrala la 20 dintre institutiile de credit si finalizate recent.

"Primele documente s-au adus marti sau miercuri pentru o banca si urmeaza sa le valorificam. Da, am gasit probleme, chiar ce mi-a fost frica. Cand vezi ca sursa externa scade si sursa interna creste si reclama la dobanzi e atat de agresiva la depozite, e normal sa te intrebi de ce vrea banca sa ia bani din piata? Credeti ca partea cu «covered bonds» e altceva?! Mamele (bancile-mama, n.r.) isi vor banii, ceea ce e normal, cine a dat bani vrea sa-i ia inapoi, asa se face. Si in perioade de criza nimeni nu-si lasa banii raspanditi in zece mii de parti, toata lumea vrea sa-si consolideze pozitia", a spus Cinteza.

El afirmase anterior, in discursul sustinut la forum, ca BNR doreste ca 1 ianuarie 2014 "sa gaseasca bancile cat mai aproape de starea reala".

Seful Supravegherii din BNR a explicat ca banca centrala a efectuat verificari in sistemul bancar intrucat existau suspiciuni ca bancile rambursau prea repede resursele atrase de la bancile-mama, suspiciuni care s-au adeverit.

"In septembrie aveam o scadere a surselor de cinci miliarde (de euro - n.r.), din care patru miliarde erau din cresterea sursei interne si un miliard era trecerea de la RAS la IFRS", a spus directorul BNR.

El a mentionat ca, prin scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International, s-a convenit ca 20 de banci vor fi controlate in acest trimestru, iar restul in trimestrul urmator, din 2014.

"Din ceea ce am verificat pana acum sunt probleme, dar nu sunt probleme mari. Majoritatea s-au rezolvat prin faptul ca am cerut o noua situatie la 30 septembrie, pentru ca, daca era sa aplicam raportarea din iunie, intram in razboi cu toti si nu avea niciun rost sa pornim un razboi aiurea. Le-am spus: «Domnilor aveti greseala asta, asta, si asta! Rezolvati problema»", a precizat Cinteza.

El a aratat ca atunci cand o banca are o pierdere asteptata constituie provizioane, insa el nu se teme de pierderile asteptate, ci de "alea care sunt deasupra liniei noastre de asteptare, aia e problema".

Cinteza a precizat ca banca centrala va incuraja restructurarea creditelor in sistemul bancar, insa doreste ca bancile sa-si recunoasca acele imprumuturi neperformante, respectiv pierderile, nu sa le "ascunda sub pres".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri