Dezvoltarea pietei de asigurari va fi proportionala cu cresterea nivelului de trai al populatiei si, bineinteles, a venitului disponibil. Asiguratorii pot interveni, de asemenea, prin imbunatatirea serviciilor, pentru castigarea increderii, determinandu-i astfel pe asigurati sa investeasca si in produse facultative, apreciaza Ina Crudu, CEO, Carpatica Asig.

"Pe de alta parte, cum infrastructura, care favorizeaza accidentele, invechirea parcului auto se constituie in argumente pentru cresterea tarifelor pe anumite segmente, prima medie va creste, ceea ce se va reflecta si in primele brute subscrise. Astfel, cred ca volumul primelor brute subscrise in 2014 va creste usor comparativ cu 2013, pana in 5%", afirma Ina Crudu.

In opinia sa, avansul estimat pentru 2014 va fi generat preponderent de o crestere pe produsele facultative. "Criza a favorizat constientizarea de catre populatie a dificultatii achizitionarii unul imobil sau autoturism nou, in comparatie cu protectia pe care o pot dobandi la preturi care nu necesita economii semnificative pentru perioade scurte de timp. De asemenea, nevoia de protectie a firmelor in perioade economice instabile este mai accentuata, pierderile financiare cauzate de distrugerea sau deteriorarea marfurilor, a cladirilor unde desfasoara activitatea, a echipamentului folosit, pot duce la intreruperea activitatii pe perioade lungi sau faliment. Astfel, ne asteptam si la o crestere a produselor corporate: raspunderi civile, CAR/ EAR, CARGO, CMR, asigurarile de garantii".

Insa, per ansamblu, dupa un 2013 in care cresterea va fi de cel mult cateva puncte procentuale, datorata promordial asigurarilor obligatorii, mai spune managerul Carpatica, "nici anul viitor nu cred ca vom asista la o crestere spectaculoasa. Echilibrarea structurii pietei pentru realizarea profitului, concretizarea masurilor privind reforma in domeniul sanatatii, intensificarea eforturilor de educare si crestere a increderii populatiei in sistemul de asigurari vor fi factorii in functie de care se va reusi sau nu realizarea unei cresteri reale a pietei.", declara Ina Crudu.

Interventia statului in zonele inundate a creat confuzie

Peste 1,5 milioane de romani au renuntat sa-si mai asigure casele in ultimul an. In septembrie mai erau 3,3 milioane de polite, cu 33% mai putin fata de aceeasi perioada de anul trecut. Intrebata daca este posibil ca acest trend sa se mentina si pentru 2014, Ina Crudu afirma ca "este putin probabil" in contextul in care noua lege, cu amendamentele intrate in vigoare in acest an, prevede in continuare obligativitatea asigurarii locuintei, cu sanctiunea amenzii care ar depasi prima medie pe un an.

"La cresterea numarului de polite de asigurare vor contribui si fenomenele catastrofale din acest an, care, prin campaniile media derulate, au reamintit polulatiei ca Romania este una dintre cele mai expuse tari europene la riscul de cutremur, ca inundatiile sunt frecvente si devastatoare. Numai in perioada 2005 - 2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde de euro, afectand aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate. In aceste conditii, proprietarii vor fi probabil mai dispusi sa faca eforturi suplimentare pentru a-si asigura locuinta la valoarea reala (pentru un apartament- 50.000 euro, pentru o casa de 4 camere- minim 75.000 euro), avand in vedere ca expunerea la riscurile facultative este mult mai mare comparativ cu riscurile catastrofale.", a declarat seful Carpatica Asig.

Ca urmare, "interventia statului a fost in spiritul masurilor de protectie sociala, neacoperind costurile totale ale pierderilor suferite de persoanele din zonele afectate de inundatii. S-a creat o confuzie in acest sens, dar experienta asiguratilor din aceste zone este o ilustrare clara a distinctiei intre protectia oferita de o asigurare si protectie sociala. Ca solutii pentru cresterea gradului de cuprindere in asigurare, as enumera: promovarea beneficiilor asigurarii versus consecinte ale eventualelor riscuri ce pot afecta locuinta, aplicarea legii in integralitatea ei, incluzand sanctiunile.", mai spun ea.

In acelasi timp, "posibilitatea companiilor care nu fac parte din PAID de a intermedia incheierea acestor contracte a crescut in mod cert concurenta, in favoarea cresterii calitatii produselor si serviciilor oferite, ceea ce va duce, pe termen mediu si lung, la o evolutie pozitiva a numarului de asigurati", conchide managerul Carpatica Asig.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri