Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut nesemnificativ luni, de la 4,4754 lei/euro la 4,4756 lei/euro, dupa ce pe piata interbancara cotatiile s-au intors inca de la deschiderea sedintei sub nivelul de 4,48 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

Cursul de schimb leu/euro a urcat de miercuri peste nivelul de 4,48 unitati pe piata interbancara, pentru prima data de la finele lunii iunie, iar in urmatoarele zile a fluctuat in jurul acestui nivel. Rata de schimb anuntata de BNR a urcat joi la 4,4806 lei/euro si a atins cel mai ridicat nivel de dupa 12 septembrie, insa vineri a scazut la 4,4754 lei/euro, informeaza Mediafax.

Cursul de referinta leu/dolar american a scazut luni cu 0,52 bani (0,16%), de la 3,2771 unitati la 3,2719 unitati. Paritatea a fost vineri la maximul ultimelor doua saptamani. Pe de alta parte, cursul leu/franc elvetian a crescut cu 0,14 bani (0,04%), de la 3,6498 lei/franc la 3,6512 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La debutul sedintei interbancare de luni euro a fost cotat la 4,4775 - 4,4800 lei, cu 0,3 - 0,35 bani (aproximativ 0,07%) sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4810 - 4,4830 lei/euro.

Ulterior, cotatiile au fluctuat intr-un interval ingust, cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a sedintei fiind de 4,4740 lei/euro, iar maximul de 4,4775 lei/euro.

"Persistand la niveluri mai depreciate la finalul unei saptamani in care leul «s-a opus» tendintei regionale de intarire, moneda locala a indicat probabil inca o data ca reactioneaza mai incet la schimbarile de climat din pietele internationale. In lipsa evenimentelor politice, credem ca leul ar trebui sa se aprecieze astazi, intrucat inertia pozitiva din pietele globale pare a continua, insa miscarile vor fi probabil limitate pe fondul unor volume de obicei scazute in apropierea sarbatorilor de iarna", afirma analistii ING Bank, intr-o nota transmisa luni dimineata.

La scurt timp dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4750 - 4,4765 lei, cu 0,6 - 0,65 bani (0,14%) sub inchiderea de vineri, iar volumele de tranzactionare erau reduse, potrivit dealerilor. In acelasi timp, zlotul si forintul erau in stangare in raport cu euro.

Dobanzile afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut usor, de la 0,78% - 1,28% pe an la 0,87% - 1,37% pe an. Dobanzile sunt inca mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric. "Credem ca actualele conditii de lichiditate reclama mentinerea ratei ON (pe termen de o zi - n.r.) blocate la nivelul facilitatii de depozit, dat fiind surplusul de lichiditate din sistem. Credem asadar ca aceste miscari sunt rezultatul unor piete mai putin lichide in apropierea vacantelor si ne asteptam sa fie corectate odata ce volumele vor reveni la un nivel normal la inceputul anului viitor", mai spun analistii ING Bank.

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale incadreaza dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an. Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana au crescut la 1,48% - 1,98% pe an, de la 1,29% - 1,79% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri