BNR a decis sa franeze si creditarea in moneda nationala. Ingrijorarea este cauzata de cresterea deficitului bugetar si de avantul consumului
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, in sedinta de marti, majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5% la 8,75% pe an, a anuntat, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. De asemenea, BNR a decis majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 16% la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2006.

BNR va continua, totodata, sa exercite un control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata, informeaza Rompres.

Consiliul de administratie al BNR va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare, interne si internationale, fiind gata sa actioneze pentru atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu.

Potrivit guvernatorului BNR, analiza celor mai recente date statistice indica in continuare o dinamica accentuata a cererii interne, ca urmare a expansiunii nesustenabile a consumului pe fondul intensificarii ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in special a componentei in moneda nationala, si al adancirii dezechilibrului extern.

Creditul neguvernamental in lei acordat populatiei a consemnat o crestere in termeni reali de 110,5% in luna mai a.c. fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Preconizata majorare a cheltuielilor guvernamentale va amplifica suplimentar presiunile exercitate de cererea interna, atat asupra deficitului extern, cat si asupra inflatiei, ceea ce impune sporirea restrictivitatii politicii monetare, a avertizat Isarescu, motivand decizia Consiliului de administratie de a majora rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5% la 8,75% pe an.

Isarescu a explicat ca aceste decizii vor actiona in directia intaririi politicii monetare, inclusiv prin efectul asupra anticipatiilor inflationiste, si vor contribui la consolidarea procesului de dezinflatie astfel ca inflatia sa convearga catre tinta de 4% in cursul anului 2007.

Banca Nationala va continua sa monitorizeze cu vigilenta evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa contracareze presiunile inflationiste.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 9 august 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

BNR este nevoita sa ia masuri dupa majorarea deficitului bugetar

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este nevoita sa ia masuri restrictive de politica monetara, dupa ce Guvernul a anuntat ca va majora deficitul bugetar prevazut pentru acest an, in urma unei noi rectificari a bugetului general consolidat.

"Orice majorare a deficitului bugetar nu este o veste fericita pentru banca centrala, atunci cand o cerere suplimentara apare in economie", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Acesta a explicat ca problema suplimentara apare din cauza faptului ca mai toate componentele cererii interne sunt in expansiune si, in conditiile in care deficitul de cont curent este deja relativ mare, iar inflatia trebuie redusa in continuare, BNR se afla in fata unei "complicatii in plus", informeaza Rompres.

BNR a anuntat marti majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei cu scadenta mai mica de doi ani de la 16% la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2006.

"Apelam la o masura puternica cum este majorarea rezervei minime obligatorii. Masura este de natura sa absoarba imediat excesul de lichiditate din sistem si sa reduca efectul de multiplicare", a spus Isarescu. El a subliniat ca, prin recurgerea la o astfel de masura, BNR incearca sa limiteze efectele posibile ale majorarii cheltuielilor guvernamentale asupra deficitului extern si asupra inflatiei.

Deficitul bugetar prevazut pentru acest an va fi majorat de la 0,9% la 2,5% din PIB in urma unei noi rectificari a bugetului, prin care vor fi alocate fonduri suplimentare in principal pentru infrastructura rutiera, educatie si sanatate. BNR a decis marti, de asemenea, majorarea ratei dobanzii de politica monetara de la nivelul de 8,5% la 8,75% pe an.

BNR va continua totodata sa exercite un control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin sterilizarea substantiala a excesului de lichiditate prin intermediul operatiunilor de piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri