Banca Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche institutie de credit din lume, este in pragul falimentului, in contextul in care o infuzie de capital ce ar putea sa salveze banca nu a reusit. A treia cea mai mare banca din Italia ar putea ajunge astfel in faliment sau sa fie nationalizata, desi guvernul italian ar prefera sa evite aceasta masura.

Investitorii si actionarii au respins un plan de salvare de 3 miliarde de euro printr-o vanzare de actiuni ce trebuia sa aiba loc in ianuarie. O noua incercare de a obtine capital va avea loc dupa 12 mai, informeaza Business Insider.

Presedintele si CEO-ul bancii ar putea sa renunte la functii ca urmare a conflictului avut cu principalul actionar al institutiei de credit, o fundatie caritabila cu puternice legaturi cu politicieni locali.

Cea mai veche banca din lume are ar avea nevoie de la investitori de circa 4 miliarde euro, pentru a returna ajutorul de stat primit la inceputul acestui an. Monte dei Paschi incearca astfel sa evite nationalizarea, iar majorarea de capital necesara este parte a planului de restructurare agreat de Comisa Europeana.

Un purtator de cuvant al Trezorerii italiene a spus ca prioritatea in cazul Monte dei Paschi este sa dea inapoi banii dispusi pentru salvarea bancii contribuabililor si nu se doreste nationalizarea bancii.

O sedinta a consiliului de administratie urmeaza sa aiba loc la mijlocul lunii ianuarie, moment in care presedintele bancii Alessandro Profumo si CEO-ul Fabrizio Viola si-ar putea anunta demisiile.

Sefii Monte dei Paschi au atras atentia ca banca are probleme sa gaseasca finantare din cauza competitiei ridicate din partea altor banci italiene si europene care sunt si ele in cautarea de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri