Bursa de Valori Bucuresti este interesata de extinderea printr-o fuziune sau un acord de cooperare cu o Bursa din strainatate. \"La un moment dat, BVB va trebui sa faca un pas referitor la cooperarea cu alte Burse. Este prematur de spus, acum, daca va fi vorba de o alianta de fuziune sau de cooperare\", a declarat Stere Farmache, directorul general BVB, la seminarul \"Banking on Romania\".
"Joi, la Viena, vom discuta cu Bursele din regiune pentru a se strange opinii privind posibilitatile descoperirii unei noi cai de colaborare", a mai adaugat directorul BVB.

In prezent, BVB se concentreaza insa pe cresterea interna, a subliniat acesta, aratand ca pe masura ce Bursa va creste si va atinge o masa critica, strategiile de cooperare vor fi mai clare.

Provocarile in momentul deplasarii spre Uniunea Europeana sunt evidentiate prin cresterea concurentei cu alte Burse si in special cu cele de marime peste medie. In plus, in Europa este o structura complexa si deseori complicata in ceea ce priveste piata de capital. Pentru a se apropia de nivelul din Uniunea Europeana, BVB are nevoie de o capitalizare de 40 miliarde de euro, de aproape trei ori mai mare decat nivelul actual.
In perioada urmatoare, pentru a se putea ajunge la un numar de 300.000 de conturi, BVB intentioneaza sa introduca instrumente derivate si sa extinda gama operatiunilor de tranzactionare.

"Accesul publicului la informatie trebuie imbunatatit semnificativ, atat cantitativ, cat si calitativ, iar companiile trebuie sa inteleaga acest lucru", a subliniat Farmache. Interesul investitorilor pentru Bursa de Valori ar putea creste ca urmare a listarii de noi companii. "Exista un potential de 15 companii importante care trebuie sa fie listate la Bursa. Listarea marilor companii ar putea reprezenta un exemplu pentru firmele mai mici. Fondul Proprietatea este una dintre cele mai importante institutii financiare din regiune si din Europa, care ar putea propulsa Bursa", a spus Farmache.

In ceea ce priveste fuziunea dintre BVB si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, aprobata de actionarii celor doua entitati, fuziunea efectiva va fi discutata in Adunarile Generale ale Actionarilor, dupa ce Consiliile de Administratie vor intocmi proiectele de fuziune. Fuziunea prin absorbtie a BVB cu Bursa Electronica Rasdaq a fost finalizata la sfarsitul anului trecut. Astfel, viitoarea societate Bursa de Valori Bucuresti va fi formata din piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare, destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri