Deprecierea puternica a monedei nationale, cu peste 3 bani intr-o singura zi, nu a luat prin surprindere analistii. Devalorizarea leului era reactia fireasca a pietei dupa ce BNR a eliberat in piata inca 4 miliarde de lei prin reducerea rezervelor minime obligatorii, chiar daca guvernatorul Mugur Isarescu s-a declarat "ingrijorat" ca leul se va aprecia mai degraba.

"In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. Si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (...) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari", spunea miercuri Isarescu la conferinta de prezentare a primelor decizii de politica monetara din 2014.

Piata l-a contrazis insa repede pe guvernator si astazi moneda nationala se tranzactiona in jurul 4,54 lei/euro, pentru ca la orele pranzului BNR sa anunte un curs oficial de 4,5290 lei/euro, in crestere cu 3,11 bani (+0,69%).

Economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, spune insa ca presa locala a interpretat gresit declaratiile lui Isarescu ca pe o incurajare la deprecierea leului. Guvernatorul a subliniat ca o miscare de 5% a cursului este normala, dar asta este mai degraba o continuare a politicii BNR privitoare la interventiile slabe pe curs, potrivit lui Muscalu.

Afla ce sta in spatele deciziei de ieri a BNR si cum ar trebui sa reactioneze bancherii.

Cu toate acestea, analistii nu sunt foarte ingrijorati cu privire la o depreciere prea agresiva a leului. Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, estimeaza ca leul va fi stabil in 2014, cu o usoara tendinta de depreciere.

"Dupa decizia de ieri, se pare ca riscurile sunt mai mari pentru deprecierea leului. Tinand cont ca nu sunt intrari de capital, investitiile straine directe sunt foarte jos si mai avem si doua runde de alegeri in acest an, balanta riscurilor inclina spre o usoara depreciere. Oricum, noi (Raiffeisen Bank - n.r.) avem o prognoza de 4,5 lei/euro pentru cursul mediu in 2014", a spus, pentru wall-street.ro, Ionut Dumitru.

Pe de alta parte, Claudiu Cazacu, seful departamentului de analiza al XTB Romania, este mai pesimist si vede un nivel de 4,55 lei/euro in urmatoarea pedioada, existand sanse mari ca moneda nationala sa sparga chiar si nivelul de 4,6 lei/euro in cursul acestui an.

El isi explica devalorizarea puternica a leului din sedinta de miercuri prin faptul ca, odata spart pragul de 4,5 lei/euro, investitorii s-au inghesuit la cumparare, ducand astfel cotatiile foarte aproape de 4,55 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri