La ora actuala statisticile arata ca RCA este inca linia de business cu cea mai mare pondere in piata si, chiar daca tinem cont de declaratiile publice - foarte multe companii urmaresc dezvoltarea cu prioritate a portofoliului de asigurari facultative -, 2014 nu poate aduce schimbari spectaculoase, apreciaza Remi Vrignaud, CEO, Allianz-Tiriac.

"Noi anticipam o crestere a primelor brute subscrise RCA si in 2014, sustinuta de majorarea tarifelor. In acest context va fi dificil ca ritmul de dezvoltare al liniilor de business facultative sa fie atat de ridicat incat sa depaseasca semnificativ dinamica cresterii RCA. Mai degraba ne asteptam ca procesul de echilibrare a portofoliilor sa fie unul care va consuma timp, urmand a se realiza pe termen mediu si lung.", a declarat Remi Vrignaud (foto).

Primele brute subscrise, in perioada ianuarie-septembrie 2013, au fost de 6,174 miliarde lei, in crestere cu 0,1% fata de primele 9 luni ale anului 2012 (6,168 miliarde lei).

Stagnarea din primele 9 luni ale anului 2013 a fost cauzata in principal de scaderea cu 4,49% a primelor brute subscrise pentru asigurari de viata (pana la 1,234 miliarde lei), in timp ce primele brute subscrise pentru asigurari generale s-au majorat cu 1,31% (pana la 4,939 miliarde lei). Cea mai valoroasa clasa de asigurari generale a fost cea de raspundere civila auto (clasa X), cu o pondere de 37,03% din total, respectiv 1,829 miliarde lei. In primele 9 luni ale anului 2012, valoarea primelor brute subscrise pe aceasta clasa a fost de 1,607 miliarde lei. Cresterea, in primele 9 luni ale anului 2013, fata de primele 9 luni ale anului 2012, a fost de 221,72 milioane lei (+13,79%).

"Rezultatele preliminate la 9 luni indica mai degraba o stagnare a pietei asigurarilor. Nu credem ca in perioada imediat urmatoare vom asista la variatii semnificative, astfel incat, la nivel agregat vom putea eventual asista la cresteri marginale ale subscrierilor.", adauga seful Allianz-Tiriac Asigurari.

Ce ar putea sustine revenirea pe crestere a Casco?

A doua cea mai valoroasa clasa de asigurari generale, in primele 9 luni din 2013, a fost clasa III (asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare - Casco). Valoarea primelor brute subscrise in acest segment a fost de 1,329 miliarde lei, in scadere cu 120,66 milioane lei (-8,32%) fata de primele 9 luni din anul 2012. Scaderea s-a accentuat fata de rezultatele dupa primele 6 luni, cand diminuarea a fost de -6,37% fata de perioada similara din 2012.

"Scaderea inregistrata de segmentul Casco este influentata intr-o mare masura de reducerea drastica a vanzarilor de masini noi, cu efecte relevante asupra structurii parcului auto. Astftel, Romania se numara printre pietele cu cea mai abrupta scadere a vanzarilor de auto noi in ultimii 5 ani, de 77%. Mai mult, fenomenul de imbatrinire a parcului se acutizeaza, peste jumatate dintre autovehiculele inmatriculate avand o vechime de cel putin 10 ani.", mentioneaza Remi Vrignaud.

In opinia sa, numai innoirea parcului si reintrarea pe o tendinta pozitiva a vanzarilor de masini noi - inclusiv in sistem leasing ar putea sustine revenirea pe crestere a segmentului Casco.

Allianz-Tiriac Asigurari a trecut pe profit in 2013

Allianz-Tiriac Asigurari va incheia acest an cu venituri in usoara crestere fata de rezultatul din 2012, cand au atins 900,2 milioane de lei, si va incheia pe profit net, dupa ce in urma cu un an pierderile au cumulat 42,7 milioane de lei, a declarat miercuri directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, Remi Vrignaud, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.

"In primele noua luni ale acestui an, societatea a reusit sa inverseze trendul de scadere al rezultatului net, al profitabilitatii. Practic, in perioada mentionata, profitul net a crescut cu aproape 40%, iar veniturile din subscrieri au crescut usor, cu 1%, rezultat care arata o consolidare a activitatii. Vom incheia anul cu venituri similare celor din 2012, iar cresterea profitului net atinsa la 9 luni se va mentine pentru intregul an", a spus managerul Allianz-Tiriac Asigurari.

In primele noua luni din 2013n, societatea a inregistrat venituri din activitatea de asigurari generale si de viata de 677,5 milioane de lei, in crestere cu aproape 1% fata de rezultatul aferent perioadei similare din 2012, iar profitul operational a urcat cu 39%, la 13,8 milioane de lei. Vrignaud a spus ca principalul obiectiv al managementului companiei este profitul.

"Interesul meu este sa fiu profitabil. Allianz-Tiriac a evitat sa intre intr-un razboi al preturilor pe segmentul politelor RCA, unde competitia, un lucru bun de altfel, este neloiala. Profitul net obtinut in primele noua luni a fost efectul unui management riguros si atent al cheltuielilor cu daunele", a spus seful asiguratorului.

Portofoliul de polite auto (RCA si CASCO) al Allianz-Tiriac Asigurari inregistra, la 30 septembrie, o rata a daunei de 77%, cu aproximativ 5 puncte procentuale mai redusa decat cu un an in urma. Evolutia pozitiva a daunalitatii auto a avut, de altfel, o contributie importanta la ridicarea nivelului profitului operational pentru activitatile de asigurari generale, de la 3,6 milioane de lei la 8,4 milioane de lei, se preciza intr-un comunicat al asiguratorului remis in a doua parte a lunii noiembrie.

Vanzarile de polite Casco au atins 269,1 milioane lei in primele noua luni si detin cea mai importanta pondere in portofoliul de asigurari generale al companiei, generand aproximativ 45% din primele subscrise pe acest segment. In ceea ce priveste RCA, Allianz-Tiriac a contabilizat venituri din prime de 155 milioane de lei, in crestere cu 26% comparativ cu septembrie 2012.

"Dinamica a fost sustinuta de volume de subscriere in crestere pe ambele segmente de clienti - persoane fizice, respectiv juridice, in conditiile in care, la nivelul intregii piete s-a manifestat o tendinta de majorare a tarifelor pe aceasta clasa de asigurari. Sub aspectul profitabilitatii, pe ambele clase de asigurari auto (Casco si RCA) a fost consemnata o imbunatatire a ratei daunei, ca urmare a masurilor de eficientizare operationala si de subscriere introduse la nivel de companie", se arata in comunicatul companiei din 18 noiembrie.

Citeste si:

    Vrignaud a spus ca piata asigurarilor va creste cu cel mult 5% in 2014, iar subscrierile Allianz-Tiriac vor creste "in ritmul pietei". Cu un capital social de 99,4 milioane de lei, asiguratorul roman este controlat de grupul german Allianz - 52,16% si Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,48%, companie detinuta de omul de afaceri Ion Tiriac. La nivelul anului 2012, Allianz-Tiriac s-a plasat pe locul trei in topul asiguratorilor locali in functie de nivelul primelor subscrise, dupa Astra si Omniasig.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri