Cursul de schimb nu ar trebui sa iasa pe criterii fundamentale in afara intervalului 4,4-4,6 lei/euro, el fiind la actualele cotatii foarte aproape de valoarea corecta (fair - n.r.), a declarat pentru wall-street.ro viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Saptamana trecuta, leul a marcat cateva sedinte consecutive de depreciere, ca urmare a deeciziei bancii centrale de a reduce ccu inca 25 de puncte de baza si de a reduce rezervele minime obligatorii atat la lei, cat si la valuta.

Prin reducerea rezervelor minime obligatorii la leii, BNR a aruncat in piata inca 4 miliarde lei, sporind si mai mult excesul de lichiditate.

"Am lansat intentionat aceasta lichiditate mare in piata pentru ca bancile sa se obisnuiasca cu ea si sa le motiveze sa crediteze. [...] Nu cred ca o sa fie o volatilitate mare a cursului de pe 24 cand se aplica masura", a mai spus Popa.

In acelasi timp, eliberarea de rezerve ar putea declansa restituiri de linii de credit catre bancile mama, existand si riscul in opinia viceguvernatorului ca aceste transferuri sa se faca accelerat si dezordonat, ceea ce banca centrala nu si-ar dori, insa constant si ordonat acestea pot avea loc.

"BNR vrea sa ghideze bancile prin reducerea prudenta a dobanzii de politica monetara si a transmis un mesaj in sensul reducerii dobanzilor la creditele noi", a explicat Popa.

El a precizat ca deja imprrumuturile de consum in moneda locala au ajuns la dobanzi de o cifra, ceea ce este un record pentru Romania.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat miercuri un curs de referinta de 4,5261 lei/euro, apropiat de cel din ziua precedenta. Leul s-a depreciat miercuri si in raport cu dolarul american, paritatea urcand cu 1,33 bani, la 3,3225 unitati. Totodata, rata de schimb leu/franc elvetian a coborat la 3,6629 unitati.

Vom avea deflatie in Romania?

Intrebat despre riscurile deflatiei in Romania, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca nu va fi cazul, ca de altfel si ceilalti oficiali de banci centrale din regiune.

"Vedem acum o scadere puternica a ratei anuale a inflatiei pana la 1,55% la finalul anului trecut, datorata anului bun din agricultura, dar si a reducerii TVA la paine", a spus Crisstian Popa la un panel al conferintei Euromoney la care au mai participat viceguvernatorul Bancii Centrale a Ungariei Adam Balog, guvernatorul Bancii Nationale a Lituaniei, Vitas Vasiliauskas, guvernatorul bancii centrale a Croatiei, Boris Vujcic, dar si un oficial al Bancii Centrale a Cehiei.

Popa a afirmat ca inflatia va cobori si mai mult in prima parte a anului, dar va ramane in teritoriul pozitiv, iar prognoza pentru finalul anului 2014 este de 3%.

El a mai explicat ca decalajul de productie (output gap - n.r.), unul dintre factorii deflationiti, va ramane negativ pentru urmatoarele 8 trimestre.
Pe de alta parte, Cristian Popa a punctat progresele uriase facute de Romania in privinta deficitului de cont curent, care se va cifra in jurul valorii de 2% in urmatorii ani, "o cifra foarte buna pentru o tara in curs de dezvoltare precum Romania".

Intrebat si despre cat de independenta este BNR, Popa a raspuns:

"Suntem o banca destul de independenta si am reusit in ultimii 10-15 ani sa consolidam aceasta independenta".

Totodata, viceguvernatorul a subliniat si procesul de restructurare prin care a trecut banca centrala in ultimul deceniu, numarul de angajati coborand de la circa 5.000 la 800, ca urmare a externalizarii proceselor de plati si a modernizarii sistemelor de calcul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri