Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut usor si vineri, cu 0,26 bani (0,06%), la 4,5301 lei/euro, intr-o piata linistita si unde volumele de tranzactionare au fost in media unei sedinte obisnuite.

In sedinta precedenta, BNR a anuntat o rata de schimb de 4,5275 lei/euro, cu 0,14 bani peste nivelul de miercuri. Leul s-a depreciat usor vineri in raport cu dolarul american, rata de schimb avansand cu 0,57 bani (0,17%), la 3,3301 lei/dolar, de la 3,3244 lei/dolar in sedinta de joi, anunta Mediafax.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut cu 1,06 bani (0,29%) si a ajuns la 3,6739 unitati, dupa ce joi a crescut nesemnificativ la 3,6633 lei/franc. Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"In pofida unei deprecieri posibil induse de tendinta regionala ieri, leul a reusit sa incheie ziua usor mai apreciat de nivelul 4,53/euro, media sedintei. Credem ca banca centrala a determinat inca o data intarirea leului, intrucat marea parte a tranzactiilor intr-o zi relativ activa a fost inregistrata intr-un interval redus de timp, cand leul se afla la cel mai depreciat nivel al zilei. Aceasta a fost a treia sedinta la rand in care leul a inregistrat o volatilitate limitata, iar cum banca centrala pare a incuraja un astfel de tipar, credem ca o intoarcere la 4,50/euro este tot mai aproape", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa vineri dimineata.

La deschiderea sedintei de vineri, euro a fost cotat pe piata interbancara la 4,5260 - 4,5290 lei, cu 0,2 - 0,3 bani sub nivelurile de joi din jurul orei 16:30, de 4,5290 - 4,5310 lei/euro. Dupa primele minute de tranzactionare de vineri, unele ordine de cumparare de euro au readus rata de schimb peste 4,53 lei/euro.

Astfel, cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a zilei a fost la deschidere, de 4,5260 lei/euro, iar maximul a fost de 4,5365 lei/euro. In jurul orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat la 4,5295 - 4,5307 lei, in imediata apropiere a inchiderii de joi.

In acelasi timp, zlotul se intarea usor in raport cu euro, iar forinul era in stagnare. Dobanzile afisate vineri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 0,49% - 0,99% pe an, fata de nivelurile de joi de 0,48% - 0,98% pe an. Acestea sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata in prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale continua sa incadreze dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 0,75% pe an. Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana sunt de 0,65% - 1,15% pe an, usor peste nivelurile din sedinta anterioara, cand au fost la 0,58% - 1,08% pe an.

Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a crescut foarte usor, la 1,98% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri