Europenii se confrunta cu un "dezastru" al economisirilor, in contextul in care rata inflatiei depaseste in multe state dobanzile oferite de banci la depozitele in moneda unica. In Romania, in schimb, cea mai mare dobanda la depozite oferita depaseste 4% pe an, dar media este in jur de 2,5%. Cu ce mai ramane un deponent dupa ajustarea cu inflatia, aplicarea impozitului de 16% si plata comisioanelor de administrare?

Un raport al comisiei de control a bugetului din Parlamentul European a avertizat ca, in urma programelor de asistenta si a operatiunilor de imprumut efectuate de Banca Centrala Europeana, cetatenii din Uniunea Europeana se confrunta cu o erodare fara precedent a economiilor de-o viata, in contextul in care dobanzile la depozite sunt chiar mai mici de 1%, adica in jurul actualei rate a inflatiei.

"Aceasta situatie poate sa atraga un risc atat pentru moneda europeana, cat si pentru UE pe ansamblu", potrivit raportului.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie? In primul rand, dobanda de politica monetara din zona euro este la minimul istoric, de 0,25% de o foarte lunga perioada de timp, in timp ce inflatia din zona euro este si ea la minimul istoric, coborand la 0,8% in decembrie.

Un membru al Parlamentului European, citat de The Telegraph, sustine ca BCE jefuieste efectiv cetatenii prin erodarea economiilor in numele dogmei zonei euro.

De altfel, comisia PE mai sus citata a recunoscut ca Banca Centrala Europeana fura "silentios" din economiile cetatenilor.

Chiar daca relaxarea politicii monetare din zona euro ajuta economiile europene sa treaca peste criza, un mediu cu dobanzi foarte scazute nu poate fi o terapie permanenta, efectele benefice reducandu-se cu timpul, in timp ce riscurile se amplifica.

La ce dobanzi mai poti deschide depozite in euro in Romania?

Desi la nivelul economiilor dezvoltate din zona euro dobanzile oferite deponentilor coboara sub 1%, in Romania dobanda medie oferita de banci pentru un plasament pe un an este de 2%-2,5%.

Insa, exista banci de pe piata romaneasca care se aventureaza cu dobanzi de 4% si chiar peste 4%.

TBI Bank Romania are in oferta un depozit in euro cu scadenta pe un an ce acorda o dobanda de 4,25% pe an. La un plasament de 1000 de euro inseamna un profit de 42,5 euro. Banca retine direct la sursa impozitul de 16% datorat statului si clientul mai ramane cu 35,7 euro. Daca ar fi sa ajustam si cu o rata medie a inflatiei de 1% pentru zona euro, deponentul mai are in mod real in portofel putin peste 33 de euro. Randamentul obtinut astfel este de circa 3,5%, fara a lua insa in calcul comisionul de administrare al contului curent, ceea ce este inca bine raportat la nivelul mediu al dobanzilor din zona euro si chiar raportat la media dobanzilor in euro de pe piata locala.

In topul clasamentului se mai afla Marfin Bank Romania, ce ofera la doua depozite in euro dobanzi de 3,5%, respectiv 4% pe an, Intesa SanPaolo Bank (3,31% pe an) si Volksbank Romania (3,1% pe an).

Insa, cele mai mari banci din piata acorda dobanzi mai mici de 2,5% pe an la depozitele in euro. BRD SocGen, a doua cea mai mare banca din piata, are in oferta variante de plasamente pe un an in euro cu dobanzi de 2,25% si 2,5%.

BCR, prima banca din piata dupa active, are una dintre cele mai mici dobanzi la depozitele la termen in euro, de 1,9%, in timp ce Raiffeisen Bank ofera 1,6%.

Cele mai mici dobanzi acordate in prezent pe piata locala sunt cele ale UniCredit Tiriac Bank si Alpha Bank, de 1%.

Practic, la un procent dobanda si la o suma depusa de 1000 euro, in termen de un an veti incasa 8,4 euro, iar ajustat cu rata inflatiei din zona euro inseamna 8,32 euro. Fara a lua in calcul comisioanele de administrare, un astfel de plasament aduce un randament de 0,83%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri