Raiffeisen Bank International (RBI) a emis miercuri actiuni in valoare de 2,78 miliarde euro, intr-un plasament catre investitori institutionali, pentru cresterea rezervelor bancii si rambursarea ajutorului de stat primit in timpul crizei financiare.

Actiunile Raiffeisen au crescut miercuri cu pana la 6,7%, cel mai ridicat nivel atins dupa 1 februarie 2013, potrivit Bloomberg. RBI a plasat cu succes 97,4 milioane de actiuni noi, in valoare de 2,78 miliarde de euro, intr-un plasament privat catre investitori institutionali, prin intermediul unei proceduri accelerate (pre-plasament), se arata intr-un comunicat al bancii austriece, conform Mediafax.

Board-ul RBI, cu acordul consiliului de supraveghere, a stabilit pretul pentru noile actiuni oferite in pre-plasament. Actionarii existenti ai RBI vor beneficia de o emisiune de drepturi de preemtiune, in raport de o actiune noua la doua actiuni vechi. Perioada de subscriere a noilor actiuni a fost stabilita in perioada 24 ianuarie-7 februarie 2014.

Potrivit Bloomberg, tranzactia este cea mai mare emisiune de titluri efectuata in acest an de o banca europeana importanta, inainte de testele de stres, si ar putea fi cea mai mare vanzare de la cea efectuata de Deutsche Bank in aprilie 2013, cand a atras 2,9 miliarde de euro. "Emisiunea de actiuni are loc mai devreme decat au anuntat initial, iar suma atrasa ar putea fi mai mare. Vanzarea ar putea rezolva deficitul de capital si sa aduca rata capitalului aproape de nivelul asteptat de autoritatile de reglementare si piete", a declarat Eleni Papoula, analist la Berenberg Bank, care a imbunatatit recomandarea pentru titlurile RBI de la vanzare la mentinere.

In urma vanzarii de actiuni, raportul Tier 1, intre capitalul de baza si activele ponderate in functie de risc, care arata soliditatea financiara, ajunge la nivelul de 9,7%. La sfarsitul lunii septembrie acest raport era de 6,5%. Raiffeisen va reduce, cu fondurile atrase, cel putin o parte din capitalul participativ in valoare de 2,5 miliarde de euro (inclusiv a ajutorului de 1,75 de miliarde de euro primit de la statul austriac). Acest capital nu va mai fi inclus in capitalul de baza, din 2017, in conformitate cu noile reglementari ale Uniunii Europene, potrivit Bloomberg.

RBI intentioneaza totodata sa reduca expunerea la piete dificile precum Slovenia, Ungaria si Ucraina si ar putea lua in calcul vanzari, dar isi va mentine atentia pe pietele din Europa Centrala si de Est si CSI. Raiffeisen a suspendat deocamdata vanzarea operatiunilor din Ungaria, dar a primit semnale de interes pentru vanzarea diviziei din Ucraina, Raiffeisen Bank Aval, si a permis accesul unor posibili cumparatori la o parte din datele financiare ale acesteia.

Raiffeisen Bank Aval este a patra mare banca din Ucraina, cu active de 4,5 miliarde de euro. O treime din imprumuturile acordate de aceasta divizie sunt neperformante, dar profitul dupa taxe a crescut de peste doua ori, la 72 milioane euro, in primele noua luni ale anului trecut. In Romania, Raiffeisen Bank International are 529 unitati, cu aproape 5.400 de angajati care deservesc peste 2 milioane de clienti.

RBI a raportat, pentru primele noua luni ale anului trecut, un profit dupa taxe de 81 milioane euro pentru operatiunile din Romania, in urcare cu 11,3% fata de valoarea de 72 milioane euro din perioada corespunzatoare a anului trecut.
Grupul austriac este prezent in 16 tari din Europa Centrala si de Est, cu active totale de peste 131 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri