Cinci banci cer sa stabileasca impreuna comisioanele pentru carduri
Cinci banci au solicitat Consiliului Concurentei o dispensa de la prevederile legii, transmite un comunicat al institutiei. Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Volksbank si Banca Transilvania solicita Consiliului acordarea exceptarii individuale in cazul acordului de colaborare privind stabilirea in comun a nivelului comisionului bancar aplicat tranzactiilor efectuate cu carduri emise.

Intrarea pe piata a companiilor de credit nebancare si politica BNR au condus la reducerea partiala a profitabilitatii unor produse bancare. In aceste conditii bancile vor fi obligate sa isi diversifice portofoliul de produse facilitatile oferite prin carduri putand fi considerata o solutie. "Vom emite mai multe carduri cu diverse facilitati", declara recent Radu Gratian Ghetea, presdintele ARB si al Alpha Bank.

Procedura destul de complicata

Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite intre agentii economici sau asociatiile de agenti economici, dar Consiliul poate acorda pentru cazuri individuale de intelegeri, beneficiul exceptarii individuale (dispensa). Companiile implicate intr-un astfel de acord trebuie insa sa probeze ca intelegerea indeplineste cumulativ o serie de conditii.

Astfel, efectele pozitive trebuie sa prevaleze asupra celor negative sau sa fie suficiente pentru a compensa restrangerea concurentei provocata de respectivele intelegeri, decizii luate de asociatiile de agenti economici sau practici concertate. De asemenea, beneficiarilor sau consumatorilor trebuie sa li se asigure un avantaj corespunzator celui realizat de partile la respectiva intelegere.

Sanse de reusita doar daca este o masura indispensabila

Firmele trebuie sa mai demonstreze ca eventualele restrangeri ale concurentei sunt indispensabile pentru obtinerea avantajelor scontate, iar prin respectiva intelegere, partilor nu li se impun restrictii care nu sunt necesare pentru realizarea unor obiective benefice. In plus, intelegerea nu trebuie sa dea firmelor posibilitatea de a elimina concurenta de pe o parte substantiala a pietei produselor ori serviciilor la care se refera.

Ultima conditie este ca intelegerea sa contribuie la ameliorarea productiei ori distributiei de produse, executarii de lucrari ori prestarilor de servicii, promovarea progresului tehnic sau economic, imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor, precum si la intarirea pozitiilor concurentiale ale intreprinderilor mici si mijlocii pe piata interna.

Posibila reactie la concurenta

Aparitia acestor jucatori versati a produs mutatii importante, a spus Radu Gratian Ghetea referindu-se la intrarea pe piata romaneasca a retailerilor nebancari precum Cetelem sau GE Money. In aceste conditii bancile vor fi nevoite sa se adapteze pentru a se mentine la un nivel ridicat. In multe dintre bancile romanesti creditul de consum si-a pierdut din valente, considera Ghetea. Creditul pentru nevoi personale este reactia directa a bancilor la intruziunea societatilor de credit nebancare.

Faptul ca, in cazul finantarilor personale, banca nu tine cont de destinatia banilor face ca aceste produse sa fie mult mai atractive pentru clienti. In acest fel pierderile determinate de concurenta pot fi recuperate prin diversificarea portofoliului de produse. Introducerea unor facilitati pe cardurile de credit sau debit este o alta solutie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri