Dupa aproape sase ani de criza economica, discutii despre falimente si masuri luate pentru a preveni dezastrul financiar din toamna lui 2008, economistii incep sa vada si partea plina a paharului: macar acum avem banci si un sistem financiar mai sigur… cel putin teoretic.

Un sondaj realizat in randul expertilor in finante si oficialilor guvernamentali, prezenti saptamana trecuta la Forumul Economic Mondial de la Davos, a aratat ca 62% dintre acestia considera ca pietele financiare si companiile din domeniu sunt mai sigure in prezent decat la startul crizei.

Analistii romani spun ca semnalele de stabilizare sunt vizibile si pe plan local, in conditiile in care cifrele publicate de banci in ultimele trimestre au fost pozitive, iar BNR a anuntat chiar la sfarsitul saptamanii trecute ca sistemul bancar romanesc a reusit sa revina pe profit in 2013.

In Romania punctul culminant al crizei a fost depasit si exista semnale optimiste. Este dificil sa comparam siguranta sistemului bancar local cu cel din zona euro, dar in principiu suntem vazuti ca un sistem financiar stabil

“In Romania punctul culminant al crizei a fost depasit si exista semnale optimiste: nivelul creditelor bancare neperformante s-a stabilizat, BNR semnalizeaza deblocarea sistemului bancar, creditarea este in revenire, iar sitemul bancar a inchis pe profit in 2013. Este dificil sa comparam siguranta sistemului bancar local cu cel din zona euro, dar in principiu suntem vazuti ca un sistem financiar stabil”, a declarat Andrei Radulescu, analist financiar in cadrul societatii de brokeraj Broker Cluj.

Sistemul bancar a inchis 2013 cu un profit cumulat de 497 mil. de lei, in conditiile in care 23 de banci au raportat profit pentru 2013, iar 17 banci au avut pierderi. In ciuda cifrelor per ansamblu pozitive, trebuie remarcat faptul ca bancile locale au pierdut in ultimul trimestru de anul trecut 1 miliard de lei (la 9 luni profitul cumulat era de 1,5 miliarde lei).

“Bancile sunt mai sigure in SUA, unde a avut loc o curatare naturala a sistemului: sute de banci au dat faliment, primele s-au ajustat, au existat restructurari, iar pretul activelor a inregistrat un declin pana la niveluri mai realiste. In Europa ajustarea a inceput mai tarziu deoarece in 2010 si 2011 intreg focusul a fost pe inabusirea problemei datoriilor suverane”, mentioneaza Radulescu.

Unul dintre rechinii de pe Wall Street: “Imbunatatirile sunt modeste. Investitorii nu vor putea sa reziste la urmatoarea criza financiara”

Exista insa si sceptici cu privire la siguranta pe care sistemul financiar global a dobandit-o in timpul anilor de criza, scrie Bloomberg. Unul dintre ei este binecunoscutul miliardar american Paul Singer:

Paul Singer“Sistemul nu poate fi cu mult mai sigur avand in vedere imbunatatirile modeste din domeniu si faptul ca institutiile de reglementare si supraveghere au facut doar pasi marunti (n.red. pentru cresterea sigurantei). Din cauza faptului ca nu inteleg situatia financiara a companiilor majore din domeniu, investitorii nu vor putea sa reziste pe cont propriu la urmatoarea criza financiara”, a declarat Paul Singer (foto), managerul Elliott Management Corp, grup in care se afla si fondurile Elliott Associates (principalul actionar al Fondului Proprietatea).

Americanul considera ca bancile inca beneficiaza de subventii guvernamentale, in vreme ce Anat Admati, profesor in cadrul Universitatii Stanford, spune ca bancile inregistreaza in continuare un nivel prea mare al datoriilor, iar masurile luate de institutiile de reglementare sunt precum o scadere cu 5km/ora a unei limite de viteza de 90km/ora.

Problema in momentul de fata este aceea ca reglementarile menite sa faca sistemul financiar si bancile mai sigure “lucreaza” impotriva cresterii economice pe care toate tarile si-o doresc cu inversunare. Crestere cerintelor minime de capital si limitarea creditarii prin regulamente stricte nu ar face decat sa intarzie si mai mult revenirea economica globala.

Surse foto: Shutterstock, World Economic Forum

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri