Piata asigurarilor generale va avea un an dificil, la fel ca si in 2013, si primele subscrise vor avea o evolutie cuprinsa intre -2% si +3%, au declarat luni reprezentantii asiguratorilor.

"Avem «cod rosu» in asigurari, asta inseamna ca piata se confrunta cu o situatie foarte grava si care poate sa duca la derapaje importante din mai multe puncte de vedere. Primul ar fi ca piata de profil se afla pe minus de 8 ani in privinta profitabilitatii. De asemenea, de cativa ani subscrierile s-au contractat sau au avut un plus nesemnificativ. Exista zone in care serviciile asiguratorilor au devenit din ce in ce mai slabe calitativ, cum ar fi pe zona auto, exista voci care ne arata cu degetul. La toate acestea se adauga si incertitudinea legata de autoritatea de supraveghere, care a avut o influenta foarte mare asupra pietei. Estimez ca asigurarile generale vor aveo o mica crestere, de cateva procente fata de 2013", a declarat presedintele Biroului Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), Radu Mustatea, citat de Mediafax.

Seful Omniasig, Mihai Tecau, spune ca piata asigurarilor va avea un an dificil, la fel ca si in 2013, iar pesedintele Directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, se asteapta la stagnarea primelor subscrise in sectorul asigurarilor generale.

Potrivit datelor ASF, in primele 11 luni ale anului 2013, volumul primelor subscrise din asigurari generale si de viata a atins 7,45 miliarde de lei, in scadere cu 1,00% fata de aceeasi perioada a anului 2012.

Cu o pondere de aproape 80%, asigurarile au crescut cu 1%, la 5,93 miliarde de lei.

Prezent la eveniment, Cristian Constantinescu, fostul director general al Allianz-Tiriac, s-a aratat pesimit si a estimat ca dinamica pietei de asigurari generale se va situa intre -2% si stagnare.

"Domeniul asigurarilor se bazeaza pe incredere, dar ea lipseste daca luam in calcul numarul mare de reclamatii juste depuse de asigurati, de faptul ca daunele se platesc greu si nu in totalitate. Ma astept ca asiguratorii sa aiba un an dificil, in conditiile in care prinicipala linie de business a pietei, segmentul auto, nu are perspective pozitive. Pe CASCO si RCA lucrurile stau prost, flotele sunt invechite, depasesc cinci ani, iar dotarea cu autovehicule noi nu vor intra in prioritatile zero ale companiilor. Pe de alta parte, remarc faptul ca actionarii straini parca s-au obisnuit cu faptul ca pierd bani in Romania si sunt obligati sa aduca bani la capitalul societatilor locale", a spus Constantinescu.

Vicepresedintele ASF, Cornel Moldoveanu, a afirmat ca piata asigurarilor din Romania ramane in continuare subdezvoltata. Cu numai 89 euro subscrieri/capita in 2012, Romania se situeaza la mai putin de o treime din media regionala de 333 euro subscrieri/capita.

"Chiar daca estimarile analistilor care contureaza un tablou macroeconomic pozitiv pentru Romania in 2014 se adeveresc, impactul asupra industriei de asigurari nu va fi unul imediat. Cresterea veniturilor populatiei in conditiile unei inflatii reduse, relaxarea creditarii in paralel cu majorarea numarului de locuri de munca sunt factori care influenteaza pozitiv capacitatea de consum, situatia financiara a romanilor si cresterea increderii in produse de asigurare, astfel incat am putea aprecia anul 2014 ca fiind propice dezvoltarii pietei asigurarilor din Romania. As fi bucuros daca industria de profil, in ansamblul ei, va creste in linie cu PIB-ul, al carui avans a fost estimat la 2,5%", a spus Moldoveanu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri