Procedurile de cercetare lansate de autoritati cu privire la Carpatica Asig nu influenteaza activitatea asiguratorului, dar informatiile vehiculate in presa cu privire la societate prejudiciaza intr-un mod nejustificat activitatea acesteia, apreciaza compania.

"Procedurile de cercetare demarate de autoritati nu influenteaza activitatea companiei, care continua sa se desfasoare in aceiasi parametri atat in activitatea de vanzare si de solutionare a dosarelor de daune, cat si in relatia cu clientii si colaboratorii nostri. Pana la stabilirea rezultatelor acestor cercetari, consideram ca informatiile vehiculate in presa prejudiciaza intr-un mod nejustificat activitatea companiei", se spune intr-un comunicat al asiguratorului, scrie Mediafax.

Directorul general al Carpatica Asig, Ina Crudu, ridicat de anchetatorii DNA in vederea audierii la Bucuresti, apreciaza ca evaluarea profesionalismului companiei se face prin prisma rezultatelor obtinute in activitatea desfasurata si in serviciile acordate asigurattlor, care continua sa reprezinte o prioritate pentru companie.

"In ceea ce priveste ancheta in derulare, vom oferi tot sprijinul autoritatilor pentru a avea datele necesare stabilirii unor concluzii concrete", a afirmat Crudu.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, fostul director general al Carpatica Asig, Marian Mirzac, si Radu Mustatea, membru in CA al acestei companii, au fost retinuti, marti seara, de procurorii anticoruptie, care vor propune arestarea lor.

Retinerile au fost dispuse in urma audierilor de marti de la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Cei trei vor fi prezentanti miercuri Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.

DNA precizeaza ca Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, in prezent membru neexecutiv in cadrul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, doua infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata, trafic de influenta, in forma continuata, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice.

In cazul lui Mustatea - membru in CA al Carpatica Asig si presedintele Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania -, anchetatorii precizeaza ca acesta este urmarit penal pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, complicitate la dare de mita, complicitate la luare de mita, complicitate la cumparare de influenta, toate trei in forma continuata, complicitate la folosirea in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in vederea obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, in perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mirzac si Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savasirii de infractiuni.

"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea Ilie si Mirzac Marian au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Carabulea Ilie, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul A.S.F. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti", arata anchetatorii.

DNA sustine ca Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 - 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea ASF. "Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor", mai arata procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, finantatorul gruparii infractionale constituite, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma.

Citeste si:

    "Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF. Concret, in schimbul protectiei oferite societatii de asigurare la care avea interese, Carabulea Ilie a dispus, in luna mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac Marian, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in luna august 2013, i-a remis lui Mirzac Marian suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare", mai precizeaza DNA.

    Anchetatorii sustin ca in schimbul acestor foloase, Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii societatii de asigurari.

    Citeste si:

      "La data de 1 august 2013, invinuitul Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar in cadrul ASF, la solicitarea lui Mirzac Marian, a sustras un document transmis eronat catre ASF de o angajata a societatii de asigurari, document care releva incalcari grave ale normelor ASF de catre angajati ai societatii. In acelasi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul institutiei numarul de inregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-a sters din memoria aparatului. Situatia in care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii ASF ar fi impus declansarea, in mod obligatoriu, a unui control activitatii societatii de asigurari", au precizat anterior procurorii anticoruptie.

      DNA a mai aratat ca in perioada martie - aprilie 2013, un functionar cu atributii de conducere al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (devenita ulterior ASF), a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii institutiei care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor.

      Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Grupul Carpatica, a fost adus, marti dupa-amiaza, la sediul central al DNA.

      Tot din Sibiu au fost ridicate de anchetatori, in vederea audierii la Bucuresti, doua persoane, intre care Ina Crudu, actualul director general al Carpatica Asig.

      Pe de alta parte, sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, director al Directiei Avizari din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF) la data faptelor, este urmarita penal, fiind acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

      Procurorii DNA i-au prezentat, marti, sotiei ministrului Finantelor acuzatiile care i se aduc in dosarul in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si in care marti au fost facute perchezitii in Bucuresti si Sibiu.

      Procurorii DNA au facut, marti, 17 perchezitii in Bucuresti si Sibiu, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie si asimilate acestora, printre care asociere in vederea savarsirii de infractiuni, luare sau dare de mita, trafic sau cumparare de influenta, abuz in serviciu contra intereselor publice, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals.

      Surse judiciare au declarat ca perchezitiile DNA au vizat reprezentanti ai Carpatica Asigurari, precum si functionari din ASF.

      Conform surselor citate, in acest dosar sunt suspectate de fapte de coruptie 11 persoane.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri