Romania forteaza cumparatorii de case sa abandoneze imprumuturile ipotecare ieftine, denominate in euro, in numele stabilitatii financiare, scrie Bloomberg.

In octombrie anul trecut, guvernul a decis sa limiteze programul Prima Casa doar la imprumuturile in lei. Banci precum BCR sau BRD au accelerat ulterior creditarea ipotecara in lei, rata de crestere ajungand in decembrie la un record de 90%.

Romania furnizeaza garantii bancare in valoare totala de 4,2 mil. dolari pentru persoanele care isi achizitioneaza prima casa. Guvernul mizeaza pe faptul ca romanii vor accepta rate mai mari in schimbul unor imprumuturi in lei care nu se vor scumpi daca moneda nationala se depreciaza fata de euro.

Bloomberg considera ca schimbarile au loc dupa ce sute de mii de cumparatori de case din Ungaria au luat imprumuturi in franci elvetieni, pentru ca ulterior sa fie loviti de caderea forintului maghiar. Moneda ungara s-a depreciat cu aproape 75% din 2008, anul in care majoritatea creditelor au fost contractate.

Programul Prima Casa ofera garantii de 50% din valoarea ipotecilor care nu depasesc 75.000 euro. In acest fel riscurile bancilor sunt reduse, permitandu-le acestora sa acorde credite mai ieftine.

Modificarea programului Prima Casa de anul trecut a avut loc pentru a proteja cumparatorii de case de volatilitatea cursului de schimb.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri