Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus marti dobanda de politica monetara de la 3,75% la 3,5% pe an, masura care in mod normal ar trebui sa duca la scaderea dobanzilor pentru depozitele in lei, insa in acelasi timp si la ieftinirea imprumuturilor in moneda nationala. Analistii spun ca ieftinirea va urma, insa nu atat de repede pe cat vor clientii bancilor, care au fost obisnuite in trecut sa faca profit in primul rand din diferenta dintre dobanzile la credite si cele de la depozite.

BNR a inceput relaxarea politicii monetare anul trecut, cand a redus dobanda cheie in mai multe etape de la 5,25, pana la 4% la sfarsitul lui 2013. Reducerea dobanzii a continuat si in ianuarie anul acesta, cand rata a ajuns la 3,75%.

“Daca facem calcule pe termen mediu si lung ne asteptam la o inflatie de 2% pe an si o crestere potentiala a economiei tot de circa 2%. In aceste conditii rata dobanzii cheie ar trebui sa fie de 4%. BNR s-a dus sub 4% pentru a spijini cererea agregata, pentru a sustine creditarea si investitiile”, spune Andrei Radulescu, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Credem ca acesta este ultima etapa a relaxarii monetare inceputa in iulie 2013. BNR ar putea sa apeleze insa la noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii daca mediul extern ramane unul stabil - Eugen Sinca

Scaderea de ieri era anticipata in piata, 15 din 20 de participanti la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania estimand diminuarea la 3,5%. Totusi, turbulentele din pietele emergente au fortat BNR sa nu reduca si ratele rezervelor minime obligatorii.

“Decizia a fost in linie cu asteptarile noastre. Sansele sa asistam din nou si la o reducere a rezervelor minime obligatorii (asa cum s-a intamplat in ianuarie) erau insa foarte reduse avand in vedere pesimismul care afecteaza pietele emergente”, spune Eugen Sinca, analist sef BCR, intr-o nota trimisa investitorilor.

Luna trecuta, ratele rezervelor minime obligatorii in lei au fost scazute de la 15% la 12%, in vreme ce ratele rezervelor minime obligatorii la valuta au fost reduse de la 20% la 18%.

“Credem ca acesta este ultima etapa a relaxarii monetare inceputa in iulie 2013. BNR ar putea sa apeleze insa la noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii daca mediul extern ramane unul stabil”, considera Eugen Sinca.

Cand se vor ieftini creditele?

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a repetat cu mai multe ocazii ca reducerea dobanzii cheie ar trebui sa fie reflectata si asupra ofertei de creditare a bancilor. Dobanzile la credite s-au redus in ultimul an, insa ritmul scaderii a fost sub cel inregistrat in cazul depozitelor in lei facute de populatie, diferenta ramanand in conturile bancilor.

De ce nu se grabesc bancile sa reduca dobanzile la credite la fel de repede precum la depozite? Pentru ca vorbim de ceva tipic unui sistem bancar romanesc obisnuit sa creasca in primul rand din spread-ul de dobanda - Andrei Radulescu

“Deciziile BNR se vad si asupra dobanzilor practicate de banci, tendinta de scadere urmand sa se accentueze in urmatoarele luni. De ce nu se grabesc bancile sa reduca dobanzile la credite la fel de repede precum la depozite? Pentru ca vorbim de ceva tipic unui sistem bancar romanesc obisnuit sa creasca in primul rand din spread-ul de dobanda”, spune Andrei Radulescu.

Analistul se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de referinta la 3,5% si sa continue normalizarea rezervelor minime obligatorii.

“Cu toate acestea, momentul unor noi decizii de reducere a acestor rate va fi dependent de climatul financiar global, dar si de modul cum vor fi utilizate de catre banci fondurile eliberate dupa decizia monetara din ianuarie”, adauga Radulescu.

Reducerea dobanzii cheie efectuata ieri de BNR nu a avut impact asupra cotatiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti, care a urmat tendinta celorlalte piete europene si a scazut in medie cu 0,7%.

De cealalta parte, leul s-a intarit puternic, ajungand la cel mai redus nivel de la jumatatea lunii decembrie 2013. Astfel, BNR a publicat marti un curs de referinta de 4,4589 lei/euro, cu 3,46 bani mai redus decat in ziua precedenta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri