Scaderi dramatice la Bursa de Valori Bucuresti pe parcursul saptamanii 14 - 18 martie, in conditiile in care indicii BET si BET-C au prezentat deprecieri de peste 15 la suta fata de luna februarie, iar piata SIF-urilor a inregistrat in acest interval un regres de 23,6 la suta. In sectorul SIF, volatilitatea a fost chiar mai accentuata decat in restul pietei, parand ca se vinde in panica astfel incat indicele BET-FI a scazut sub pragul de 24.000 de puncte, fiind astfel anulata toata cresterea din luna februarie. Cu toate acestea, ultima sedinta a saptamanii a adus rasturnari spectaculoase de situatii pe piata SIF-urilor. Daca la debutul sedintei de tranzactionare, acest segment coborase cu aproape 12 procente, spre inchiderea sedintei, indicele BET-FI a trecut pe o variatie pozitiva de 0,41 la suta, in conditiile unor cumparari masive efectuate direct la preturile vanzatorilor.

Dupa ce in saptamana precedenta lichiditatea s-a cifrat la cote mai mult decat modeste, in perioada
14 -18 martie tranzactiile au depasit valoarea de 1.632 miliarde lei, ultima sedinta bursiera avand cel mai insemnat aport la totalul schimburilor, si anume 621 miliarde lei. Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei, arata ca acest trend descendent pe piata de capital nu a fost marcat de evenimente obiective, de noutate din perimetrul economic. Presiunea la vanzare din aceasta saptamana este pusa pe seama componentei psihosocilogice a investitorilor, care, vazand ca bursa nu mai creste in ritmul scontat, au inceput sa-si marcheze profitul. Stoica mai sustine ca panica investitorilor neexperimentati a fortat vanzarea de pachete mari de actiuni. Acesta considera ca investitorii au reactionat mai radical decat ar fi trebuit, lucru firesc pentru o piata de capital incipienta. Septimiu Stoica nu exclude o inversare de trend in perioada urmatoare, lucru care, de altfel, a inceput sa se faca simtit inca din sedinta de vineri.

Majoritatea investitorilor de pe piata romaneasca vor profit imediat

Aplicarea diferentiata a impozitului pe castigurile rezultate din vanzarea de actiuni pe piata bursiera va incuraja investitorii sa pastreze, timp de peste un an, actiunile detinute, este de parere Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Castigurile rezultate din operatiunile de vanzare de actiuni vor fi impozitate, de la 1 aprilie 2005, cu 10 la suta, in cazul titlurilor instrainate inainte de un an de la cumparare, si cu 1 la suta daca valorile mobiliare sunt pastrate in portofoliu peste acest interval de timp. Potrivit presedintelui BVB, multi dintre investitorii de pe piata romaneasca de capital urmaresc atingerea unui profit imediat si nu au o strategie bine stabilita pe termen mediu sau lung.
Farmache a mai spus ca scaderea inregistrata de bursa dupa anuntarea impozitarii castigurilor a fost o reactie fireasca a pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri