Premierul Victor Ponta se afla la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde are o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu, la care participa insa si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, precum si conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Joi, inainte de intrevederea cu seful Guvernului, Isarescu a aratat ca relatia de cooperare dintre institutiile de supraveghere din domeniul financiar-bancar trebuie formalizata cat mai repede din punct de vedere legal, iar principala problema o va reprezenta riscul reputational, care poate genera panica in intreg sistemul financiar.

"Legat de ASF. In mod npormal noi trebuie sa avem un cadru de cooperare, care este cel european. La nivel europena este Comitetul Europena de Risc Sistemic, despre care am mai vorbit chiar in perioada in care era in formare ASF (...) Acest comitetul national de risc sistemic, de data asta, face parte BNR, ASF, si MFP. In trecut erau cele trei instituii de supraveghere care au dus ulterior la formarea ASF. Din pacate nu avem inca oprdonanta sau legea care sa formalizeze acest lucru, dar in cadrul acestui CERS romanesc, sa-i zic asa, comitet romaenesc de atacare a riscului pricipala preocupare este cea a schimbului de informatii si de experienta, in masura in care experineta supravegherii bancare este semnificativa pentru supravegherea pietei de capital, de exemplu. Si evaluarea riscului sistemic, in ce masura o problema pentru o zona, cum este piata de capital, are implicatii in sistemul bancar si ramificatii care sa duca risc pentru tot sistemul financiar", a spus Isarescu intrebat cum vede implicatiile pentru sistemul financiar al situatiei de la casa de brokeraj Harinvest, in care este implicata si divizia de brokeraj a unei banci.

Intrebat daca amanarea despagubirii investitorilor de la Harinvest pana la finalizarea anchetei demarata la cererea Autoritatii de Supraveghere Financiara nu ar putea sa genereze neincredere si in randul deponentilor in banci care sunt asigurati de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, guvernatorul BNR a aratat ca este de acord cu faptul ca orice eveniment din domeniul poate genera un risc reputational care sa se extinda si in alte sisteme financiare.
La finele anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiara a retras autorizatia de functionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei in cazul fraudei si a interzis mai multor angajati sa mai activeze pe piata de capital intre 3 si 5 ani.

Sanctiunile au fost dispuse de ASF dupa ce autoritatea a identificat o serie de "aspecte de natura penala" la firma de brokeraj Harinvest, pe care le-a sesizat "organelor de cercetare penala", in urma unui control in care a identificat si "nereguli in relatia client-intermediar".

Controlul s-a derulat in perioada 15-27 noiembrie 2013, iar printre primele masuri luate de ASF la finele lunii noiembrie a fost suspendarea pentru trei luni a activitatii Harinvest si aplicarea unei amenzi de 6.770 de lei, deoarece firma nu a avut banii necesari pentru decontarea unor tranzactii intermediate in prima parte a lunii noiembrie. Pentru realizarea decontarii, Depozitarul Central a folosit 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pe care il administreaza, bani pe care, ulterior, i-a recuperat de la Harinvest, firma fiind nevoita sa vanda actiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizati din rezerva fondului de garantare.

ASF a sesizat deja PICCJ - DIICOT cu privire la situatia SSIF Harinvest. Activitatea CNVM a fost preluata la finalul lunii aprilie de ASF.

Harinvest a intermediat in primele 11 luni din acest an tranzactii de 325,5 milioane lei, clasandu-se pe locul 13 in topul brokerilor de la BVB, cu o cota de piata de 1,33%. Cele mai mari tranzactii au fost realizate cu produse structurate, operatiunile cu aceste titluri insumand 277,3 milioane lei (26,78% pe acest segment).

Firma este controlata de presedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), si alte doua persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) si Dumitru Craciunescu (23,04%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri