Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri romani cu activitate in zona constructiei de drumuri si sosele si antreprenor care detine companiile Spedition UMB si Technostrade SRL, a lansat o in mod oficial pe piata Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), un proiect ambitios, in care isi pune mari sperante, fiind prima insitutie financiara lansata dupa noul regulament bancar, pus in aplicare de la inceputul acestui an.

Cunoscut drept unul dintre “regii asfaltului” din Romania, nume datorat proiectelor incheiate cu statul pentru lucrarile de infrastructura, omul de afaceri bacauan a preluat in cursul anului trecut operatiunile locale ale bancii ATE Bank, institutie care de acum va functiona sub denumirea de Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI).

Umbrarescu, care detine 93,91% din actiunile BRCI, isi propune pe piata bancara o crestere lenta si sanatoasa si spune ca se adreseaza in cea mai mare parte persoanelor juridice, firme si institutii.

“Vrem o banca ce sa vina in sprijinul investitorilor autohtoni. Vreau sa fie o banca in care sa existe siguranta. Este prima banca lansata oficial pe piata dupa noul regulament bancar. Totodata ne dorim sa cream produse care sa usureze munca oamenilor. Imi doresc o crestere lenta si sanatoasa, nu urmaresc un profit imediat si nesanatos. BRCI va fi o banca de nisa. Structura bancii se va axa in special persoanelor juridice (75-80%), in timp ce restul de 20-25% va fi destinat serviciilor bancare pentru retail sau private banking”, a declarat Dorinel Umbrarescu (foto), intr-o intalnire cu presa.
Reprezentantii BRCI au precizat ca 80% din creditele acordate firmelor vor fi in moneda nationala, procentul ramas fiind de euro si alte valute.
Din conducerea bancii vor face parte Marinel Burduja (CEO si director general), manager cu o vasta experienta in domeniul bancar, Dorin-Alexandru Badea (adjunct), Gabriel-Cristian Arsene (adjunct), Andrei Nicolae Popovici (adjunct) precum si Doru-Calin Petruti (adjunct sub rezerva aprobarii BNR).

Planul de business: putini angajati si unitati bancare, miza pe Internet Banking

In ceea ce priveste planul de business al institutiei financiare, reprezentantii BRCI sustin ca banca va functiona pe piata cu cheltuieli minime, intreaga activitate urmand sa fie gestionata de catre 200 de angajati, cat isi propune sa recruteze pana la finalul anului.
“Vom inaugura in jur de 10 unitati bancare la nivel teritorial, in principalele orase din tara, in fiecare unitate activand circa 6 angajati. Cea mai mare parte a activitatii se va desfasura prin Internet Banking, facilitand accesul persoanelor mai usor la serviciile noastre. Bugetul investit pentru dezvoltarea acestui proiect, precum si achizitia de software si programe, s-a ridicat la peste un milion de euro”, a subliniat Marinel Burduja (foto stanga), CEO si director general in cadrul Bancii Romane pentru Credite si Investitii.

Burduja a mai precizat ca din componenta bancii fac parte manageri cu experienta, recrutati de la Citibank, ING Bank, Unicredit, dar si alte institutii financiare.
“Am pastrat componenta celor aproximativ 70 de angajati ai ATE Bank, iar in prezent BRCI numara circa 110 salariati, manageri cu experienta in marile institutii financiare prezente pe plan local. Pana la finalul anului ne propunem sa ajungem la aproximativ 200 de angajati”, a mai spus CEO-ul BRCI.

Direct de pe bancile scolii: 25% dintre angajati, tineri absolventi ai facultatilor de profil

Planul oficialilor Bancii Romane de Credite si Investitii este de a recruta tineri absolventi de pe bancile facultatilor.
“Media de varsta in BRCI este situata intre 30-35 de ani. Ne propunem sa aducem multi tineri in banca, sa cream un centru de formare pentru tinerii romani care urmeaza facultati de profil in tara. Credem in talentul tinerilor din Romania si tocmai de aceea circa 50 din totalul de 200 de salariati pe care ii vom avea pana la finalul anului vor fi absolventi de profil”, a mai spus Marinel Burduja.

Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat in luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, in schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit, in timp ce restul actiunilor sunt detinute de catre Uniunea Natioanla a Cooperatiei Mestesugaresti – UCECOM (3,83%), in timp ce alti actionari (persoane fizice sau juridice) detin 2,26%.

Grupul elen Piraeus Bank a finalizat vanzarea subsidiarei ATE Bank Romania catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu in primavara anului trecut, dupa ce tranzactia, pentru 93,27% din actiunile ATE Bank Romania, anuntata in aprilie, a primit toate avizele necesare.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania.

Sursa foto: Patrick Vrabie | Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri