Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania cer Ministerului Finantelor Publice sa prezinte, inainte sa angajeze noi imprumuturi, rapoarte privind sumele obtinute pana acum de la Banca Mondiala, considerand ca cele mai multe fonduri au finantat proiecte care nu au ajutat mediul de afaceri, potrivit Mediafax.

Declaratia vine in contextul in care, Ministerul Finantelor Publice a anuntat saptamana trecuta ca intentioneaza sa imprumute circa 500 milioane de euro in acest an de la Banca Mondiala, in scopul realizarii mai multor obiective, respectiv managementul datoriei publice, programarea bugetara si managementul investitiilor publice, imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, liberalizarea pietei energiei si gazelor, inclusiv listarea unor pachete de actiuni, piata de capital, cadastru si asistenta sociala.

"Enumerarea acestora (obiectivelor, n.r.) creaza senzatia lipsei de prioritati in angajarea banilor publici. Fara a fi impotriva unor imprumuturi necesare de la Banca Mondiala, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca noi imprumuturi (de ex. pentru realizarea cadastrului in Romania) vor trebui sa fie precedate de o prezentare publica a ceea ce s-a realizat in acest domeniu pe baza finantarilor anterioare asigurate tot de Banca Mondiala", se arata intr-un comunicat al AOAR.

Oamenii de afaceri considera ca pana acum au fost cheltuiti in mod inutil foarte multi bani pe mai multe proiecte larg dezbatute sau chiar abandonate ulterior, in timp ce mediul de afaceri si in special sectorul IMM-urilor au fost subfinantate.

"Este relevant in acest sens cum institutii internationale, gen BERD, au trecut la finantarea directa a IMM-urilor din Romania, fara sa mai astepte solutii la nivel guvernamental sau al sistemului bancar. AOAR dezaproba politica Ministerului de Finante, care nu asigura finantarea unor masuri de sustinere a mediului de afaceri, amintind in acest sens sumele simbolice alocate ajutorului de minimis, care asigura finantarea a doar 1.000 proiecte din cele peste 7.000 depuse. Similar se prezinta situatia finantarii proiectelor depuse in cadrul POS CCE s.a.m.d", mentioneaza sursa citata.

AOAR reitereaza solicitarea ca Ministerul de Finante sa prezinte rapoarte publice privind sumele imprumutate si modul in care s-au realizat obiectivele urmarite si in particular fondurile accesate de la Banca Mondiala pentru restructurarea ANAF, reducerea birocratiei excesive si a exceselor administrative.

"Nu intelegem de ce masuri de sustinere a mediului de afaceri, inclusiv masuri vizand crearea de locuri de munca si sprijinirea inovarii, nu gasesc audienta la Ministerul de Finante, in schimb aceasta institutie gaseste sume considerabile pentru a-i cheltui pe studii, proiecte si alte activitati fara impact in economie. Reamintim ca rambursarea acestor imprumuturi se face din taxele si impozitele care apasa tot mai mult intregul mediu de afaceri, generand insolvente, falimente si o crestere economica slaba", se mai spune in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri