Sectorul bancar din Europa Centrala si de Est creste intr-un ritm mult mai incet decat inainte de criza, dar dupa un model mai sanatos si sustenabil. Putem vorbi acum despre o "noua normalitate" in ECE, afirma intr-un interviu acordat wall-street.ro Gianfranco Bisagni, Head of CEE Corporate Investment Banking (CIB) al UniCredit.

Intrebat despre posibila inversare a procesului de dezintermediere in cazul bancilor din ECE, Bisagni atrage atentia ca procesul de ajustare a bilanturilor bancilor s-a realizat prin reorientarea de la sursele de finantare externe catre finantarea interna.

"Creditarea este finantata mai mult decat inainte prin baza de depozite. Acest lucru este vizibil la fel de mult in ceea ce priveste ajustarea raportului credite-depozite, o ratie care este in prezent folosita pentru a monitoriza sustenabilitatea creditarii in cazuri particulae. Raportul era foarte ridicat in multe tari din ECE inainte de criza, semnaland in unele cazuri supraincalzirea si suprainvestirea. Ratia credite-depozite a fost redusa si a ajuns la niveluri sanatoase. Vorbim acum de o <<noua normalitate" in ECE: sectorul bancar creste intr-un ritm mult mai incet decat inainte, dar dupa un model mai sanatos si sustenabil", sustine Bisagni.

In schimb, bancherul de la UniCredit subliniaza ca, in medie, creditarea nu a scazut in Europa Centrala si de Est, chiar daca a incetinit semnificativ, ea a ramas in teritoriul pozitiv. Volumele nominale ale creditelor sunt mai mici fata de 2008 doar in Ungaria si Slovenia.

Gianfranco Bisagni este totodata optimist in privinta revenirii creditarii pe segmentul corporate in acest an, asteptandu-se la un scenariu "mai constructiv" pentru cresterea economica din zona euro, dupa unele turbulente tranzitorii la care au fost supuse pietele.

"Accelerarea activitatii economice, in special investitiile, in majoritatea tarilor europene s-ar putea materializa intr-o dinamica mult mai pozitiva a creditarii. Daca comparam zona euro cu tarile ECE, avansul creditarii este si va fi mult mai viguros la cele din urma", subliniaza Bisagni.

IMM-urile sunt dependente de sectorul bancar

Gianfranco Bisagni atrage atentia ca sectorul IMM-urilor este unul crucial pentru economia europeana. IMM-urile au aproape 90 de milioane de angajati, reprezentand circa doua treimi din job-urile la nivel european. Mai mult, economiile din Europa Centrala si de Est sunt puternic dependente de performanta si dezvoltarea segmentului IMM, in contextul in care valoarea adaugata a acestora reprezinta mai mult de 50% din produsul intern brut al regiunii.

In plus, este de remarcat faptul ca IMM-urile sunt intr-o masura foarte mare dependente de creditul bancar, acestea fiindu-le dificil sa acceseze pietele de capital.

"Mostenirea anilor de criza 2008-2009 cantareste inca mult in privinta cresterii si angajarii din sectorul IMM. Desi s-au aratat mai rezistente in faza initiala a crizei, IMM-urile, care sunt mai concentrate pe pietele locale, au ramas acum in urma marilor companii in ceea ce priveste revenirea", mentioneaza bancherul de la UniCredit.

El crede ca aceste companii au un avantaj care nu trebuie trecut cu vederea si anume fondurile europene dedicate IMM-urilor. "Bancile pot avea un rol foarte important in sustinerea companiilor pentru a atrage aceste fonduri".

Creditele neperformante, o problema dispersata in ECE

Gianfranco Bisagni considera ca imprumuturile neperformante sunt in mod clar un motiv de ingrijorare in ECE si pot impiedica revenirea economiei, dar in acelasi timp subliniaza ca nu este o problema specifica regiunii. "Aceasta este cea mai importanta problema a sectorului bancar in multe tari din lume".

Rata creditelor neperformante in ECE este semnificativ mai mare fata de 2008, cresterea fiind de circa 4%, de la sub 8% la o medie de 12%. Insa, cateva tari, printre care si Romania, au rate ce depasesc 20%.

"Vestea buna este ca rata neperformantelor s-a asezat pe un trend de scadere din 2009 in cele mai mari doua economii ale regiunii, Turcia si Rusia. Vestea proasta este ca ratele nu s-au stabilizat inca in multe alte tari, dar din fericire rata de crestere a incetinit. In acest context, bancile trebuie sa isi joace rolul si sa fie aproape de clienti astfel incat sa ii ajute sa gaseasca solutii flexibile cand au nevoie", concluzioneaza Bisagni.

Citeste si opinia lui Gianfranco Bisagni cu privire la riscul ca zona euro sa intre in deflatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri