Dealerii cred ca a fost vorba doar de o retragere punctuala, nu de o migrare a capitalurilor speculative. Piata romaneasca nu si-a pierdut din atractivitate.
Analistii si dealerii isi mentin punctul de vedere: saptamana trecuta, joi, speculatorii au scos bani din Romania. Insa nu este vorba de un fenomen de masa, ci mai degraba de unii speculatori care au avut nevoie, pentru moment, de sume de bani. "Miercuri si joi, am asistat la iesiri punctuale de capitaluri. Probabil a fost vreun fond de investitii care a avut nevoie de lichiditati in acel moment", spun surse din piata financiar-bancara. Chiar daca sumele care au iesit in aceasta perioada din Romania n-au fost spectaculos de mari - de ordinul a 20 de milioane de euro - cursul euro a inregistrat fluctuatii spectaculoase.

"Evolutia cursului valutar din ultimele zile arata ca piata valutara este "subtire". Adica, functioneaza bine doar cand e vorba de volume mici. Cum apar tranzactii pe sume mai mari, cum o ia cursul razna", spune un jucator din piata. Acesta sustine insa ca pentru moment nu exista riscul unor iesiri masive de capital, in ciuda avertismentelor date de agentiile internationale de presa. Inca de miercurea trecuta, acestea au lansat ipoteza ca tarile emergente - adica cele unde se inregistreaza crestere economica, reducerea inflatiei, dar si dobanzi ridicate, ramase in urma fata de ceilalti indicatori - se vor confrunta cu iesiri de capitaluri speculative. Motivul ar fi fost, potrivit dealerilor bancilor internationale, faptul ca in SUA, dobanzile la titlurile de stat urmeaza sa creasca spectaculos chiar din cursul saptamanii viitoare. Prin urmare, speculatorii vor prefera sa mute banii plasati pe bursele si in bancile din tarile emergente - din Europa Centrala si de Est, America Latina sau Asia - in titlurile de stat americane, la care se asteapta dobanzi de 3,75 la suta, fara nici un risc. "In Romania, dobanzile la care plaseaza speculatorii banii au scazut la 6-6,5 la suta. La acestea se adauga castigurile din aprecierea leului.

Dar, la fel de adevarat este si ca exista un risc ca leul sa se deprecieze in fata euro sau a dolarului. Probabil ca investitorii care au scos banii din Romania considera ca riscul cresterii cursului euro nu este acoperit de dobanzi", sustin unii jucatori de pe piata valutara. Insa, pe langa acestia, mai exista si tabara celor care nu cred ca leul s-a depreciat zilele trecute din cauza faptului ca atractivitatea Romaniei a palit in fata titlurilor de stat americane.

"O dobanda de 3,75 la suta nu justifica abandonarea unor randamente de 6-9 la suta - cat sunt cele din Europa Centrala si de Est", spun analistii bancilor. Prin urmare, explicatia pentru retragerea banilor este mai degraba nevoia de lichiditati. De exemplu, pentru plata dividendelor - care se face de obicei in aprilie.

Astfel, este posibil ca o parte din fondurile speculative sa fi fost scoase din Romania, cu scopul ca proprietarii sa faca rost de dividende pentru plata lichiditatilor. Dintre bancile care gestioneaza fonduri de investitii mari, HSBC, Lloyd's si HBOS au platit dividendele chiar miercurea trecuta - ziua in care euro si dolarul au inregistrat cresteri in fata monedelor est-europene. Jucatorii de pe piata valutara sustin la unison ca evolutia cursului valutar la finele saptamanii trecute confirma ca retragerea fondurilor din Romania nu este o tendinta de durata. Vineri, cursul euro a scazut de la 37.000 lei la inceputul zilei, la 36.200 lei. Daca este sa se dea crezare anticipatiilor dealerilor valutari, in cursul acestei saptamani, euro va reveni la tendinta de scadere in fata leului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri