Actionarii Astra Asigurari vor discuta, in martie, majorarea capitalului social cu 20 milioane de lei, la 212,7 milioane de lei, prin aport in numerar, potrivit unui convocator al asiguratorului.

In prezent, compania are un capital social 192,7 milioane de lei, controlat de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%. Ambele companii sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Recent, Astra a anuntat ca, dupa prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, compania va avea un capital social de 436,9 milioane de lei. "In functie de dezvoltarea companiei la nivel intern si international, actionarii companiei isi exprima disponibilitatea totala de a sustine activitatea cu majorari de capital pentru consolidarea si extinderea business-ului", se spunea intr-un comunicat al Astra, potrivit Mediafax.

ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Cu doar cateva zile inainte de infiintarea ASF, in aprilie 2013, fosta institutie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a cerut companiei Astra sa implementeze pana la finele anului trecut un plan de masuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la indeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

Dupa ce Mediafax a publicat stirea ca ASF suspecteaza ca Astra Asigurari a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, ASF a transmis, vineri noaptea, un comunicat prin care anunta ca documentele interne ale institutiei rezultate din activitatea de supraveghere sunt strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care coopereaza institutional, iar sesizarea de catre alte institutii a organelor de cercetare face obiectul activitatii si eventualei comunicari ale acelor institutii.

"Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurari sunt strict pentru uzul ASF si al institutiilor cu care Autoritatea coopereaza institutional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente", precizeaza Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Potrivit ASF, nu exista pana in acest moment un document precum cel pe care Mediafax il citeaza care sa fi fost aprobat, analizat sau adoptat de catre Consiliul ASF - organismul decizional al Autoritatii de Supraveghere Financiara.

"Autoritatea de Supraveghere Financiara, in comunicarile sale, transmite doar deciziile luate de catre ASF. Sesizarea de catre alte institutii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activitatii si eventualei comunicari ale acelor institutii, in conditiile legii", se mai spune in comunicatul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiara transmite industriei asigurarilor si asiguratilor ca trateaza cu toata seriozitatea si cu "maxima responsabilitate" elementele care reies din procesul de supraveghere a societatilor de asigurare.

"In cazul aparitiei unor disfunctionalitati pentru o societate de asigurare, ASF are toate parghiile legale pentru ca efectele asupra asiguratilor sa fie limitate. De aceea, asa cum am transmis si in comunicatul din dimineata zilei de 7 februarie, afirmatii de genul «sute de mii de romani risca sa ramana fara RCA» sunt neadevarate si lipsite de responsabilitate. ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de catre societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pana la momentul expirarii", se mai arata in comunicat ASF.

Citeste si:

    Infiintata in anul 1991, Astra este liderul pietei asigurarilor la nivelul anului 2012, dupa volumul primelor subscrise, care au atins 1,13 miliarde de lei.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri