Guvernul a amanat legea care limiteaza tranzactiile in numerar si reduce comisioanele bancare astfel incat documentul sa fie discutat in continuare cu reprezentantii mediului de afaceri, care au formulat numeroase observatii, a declarat Eugen Nicolaescu, propus ministru de Finante.

El a precizat ca proiectul de lege a fost amanat la propunerea sa si ca, doar dupa discutiile cu mediul de afaceri, va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului, care il va adopta pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

"Guvernul a amanat adoptarea proiectului de lege, in urma propunerii mele, sustinuta si de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Maria Grapini, motivul fiind ca mediul de afaceri are numeroase observatii formulate la acest proiect. S-a convenit ca, in perioada urmatoare, sa avem consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, pentru a lua in considerare observatiile acestora", a spus Nicolaescu, citat de Mediafax.

Eugen Nicolaescu, propus de PNL ca ministru de Finante in locul lui Daniel Chitoiu, a precizat ca proiectul de lege va fi aprobat de Guvern doar dupa aceste consultari si va fi transmis spre Parlament spre aprobare pana la sfarsitul actualei sesiuni.

Premierul Victor Ponta a anuntat anterior, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, ca acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicatiile masurilor si "eventual" va modifica nivelul de plafonare.

Ponta a sustinut ca Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicatiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar.

Ministerul Finantelor, condus de Daniel Chitoiu, a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta prezentat in 24 ianuarie, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri