Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala pentru Astra Asigurari, dupa ce autoritatea a observat ca societatea nu a implementat planul de masuri, care avea termen la 31 decembrie 2013, decis de fosta conducere a ASF.

Redresare financiara prin administrare speciala. Ce inseamna?

Incepand de marti, ASF a suspendat atributiile legale ale actionarilor semnificativi si ale persoanelor semnificative ale societatii care se transfera administratorului special pe toata perioada administrarii speciale precum si drepturile de vot in privinta numirii si revocarii membrilor Consiliului de supraveghere ai societatii, dreptul la dividende al actionarilor, activitatea, precum si dreptul la remuneratie al membrilor consiliului de supraveghere.

Administratorul special al Astra Asigurari, numit de catre ASF, este KPMG Advisory, avand ca mandat redresarea financiara a societatii. Acesta poate fi imputernicit de ASF sa implementeze masuri de restructurare a activitatii societatii, care pot include: majorarea capitalului social; reducerea capitalului pentru acoperirea pierderilor; operatiuni de vanzare de active; operatiuni de transfer de depozite; operatiuni de vanzare de active cu asumare de pasive, prin care o alta societate dobandeste active ale celei aflate in administrare speciala si isi asuma pasive ale acesteia in contraprestatie; fuziunea cu alte societati; divizarea totala sau partiala.

Din calculele ASF, care vor fi puse la dispozitiia administratorului special, Astra Asigurari va avea nevoie de o majorare de capital semnificativa, urmand ca administratorul special sa stabileasca suma necesara pentru acest aport de capital.

Simultan cu introducerea administrarii speciale, pentru Astra au fost impuse urmatoarele masuri: inventarierea dosarelor de dauna inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor de plata fata de creditorii de asigurari; luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate; interzicerea efectuarii de investitii in valori mobiliare si imobiliare cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat sau certificate de trezorerie; interzicerea instrainarii bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF.

ASF a dipsus, de asemenea, luarea masurilor necesare in vederea accelerarii recuperarii imprumuturilor acordate in cadrul grupului si interzicerea acordarii de noi imprumuturi. Imprumuturile intragrup au reprezentat 110 milioane de lei din care 90% au fost catre Media Holding, cunoscuta drept Romania Libera. Conform spuselor lui Radu Rusanu, presedintele ASF, autoritatea va incerca sa afle cine sunt beneficiarii acestor imprumuturi si de ce nu au fost returnate timp de trei ani.

Va avea loc, totodata, inventarierea si evaluarea, conform normelor in vigoare, a creantelor inregistrate in evidentele societatii si anularea creantelor din asigurare aferente contractelor iesite din perioada de valabilitate si inregistrarea rezultatelor in contabilitatea societatii; reanalizarea politicii de reasigurare si plasarea riscurilor catre reasiguratori cu rating acordat de agentii de rating recunoscute; efectuarea unui audit de catre un auditor reputat, tinand cont ca Astra, cea mai mare societate de asigurari, in ultimii cinci ani de zile a fost auditata de catre o firma de apartament.

Adamescu despre decizia ASF: O lovitura in stil mafiot

"Ceea ce s-a intamplat este incredibil, incalificabil. Fiecare al patrulea roman este asigurat la Astra. Daca clientii nostri n-au incredere in noi, noi nu existam. Pericolul decredibilizarii este urias. Cinismul pe care l-au aratat Rusanu si Moldovanu, artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, si sa spui ca bancile nu vor fi afectate, e de necrezut. Ba sunt afectati 4,6 milioane de clienti, cat are Astra", a declarat Dan Adamescu, actionarul majoritar indirect al companiei Astra Asigurari intr-o conferinta de presa.

Deschiderea procedurii de redresare financiara la Astra Asigurari este o lovitur "de tip mafiot" din partea ASF, o decizie incalificabila, care va genera un soc international urias, a mai declarat Dan Adamescu, care a precizat ca preluarea AXA ar fi rezolvat problemele companiei Astra.

"Ei zic ca suntem subrezervati si ca ar trebui sa aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun raspuns. In urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru national. Conducerea Astra va fi decapitata de astazi. KPMG va avea nevoie de luni ca sa inteleaga situatia Astra. Ei au aruncat o bomba, in conditiile in care specificul pietei impunea discretie si profesionalism. Eu, personal, si conducerea Astra suntem socati si este incredibil si, daca verificati, nu s-a mai intamplat niciodata in lume ca autoritatea de reglementare sa nu isi respecte propriile norme. Nu stiu ce urmari va avea acest act, este socant, este iresponsabil si nemaintalnit nicaieri in lume", a spus Adamescu.

Adamescu, probabil ca are dreptate. KPMG va avea nevoie de luni ca sa inteleaga situatia Astra Asigurari, insa cei 4,6 milioane de romani asigurari de companie, asa cum spune actionarul, vor resimti aproape deloc aceste masuri. De fapt, ASF afirma ca toate politele de asigurare emise de catre Astra raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare. Societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.

Raportul de control pentru Astra si Nota Directiei Supraveghere si Stabilitate Financiara au facut obiectul unei evaluari comune cu BNR si Ministerul Finantelor Publice. In urma acestei evaluari a rezultat ca expunerea sistemului bancar din Romania pe societatea Astra este redusa, problemele financiare ale societatii neantrenand risc sistemic in sectorul bancar. De asemenea, riscul de contaminare in sistemul asigurarilor este limitat, potrivit analizelor care au stat la baza deciziei ASF.

Exista, de asemenea, un fond de garantare la nivelul industriei de asigurari, cu rolul de a plati din disponibilitatile sale creantele societatii de asigurare aflata in procedura de faliment, obligatii care decurg direct din contractele de asigurare facultative si obligatorii incheiate de aceasta in conditiile legii. Veniturile Fondului de Garantare, realizate in exercitiul financiar 2012, au totalizat 105.091.918 lei, nivel mai mare cu 4,86% fata de anul precedent, cand acestea s-au situat la 100.224.496 lei.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Marius Alexandru Stanciu
    Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri