Cursul de schimb a fluctuat usor sub 4,52 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de vineri, intr-o piata linistita si cu volume foarte reduse de tranzactionare, potrivit dealerilor. Cursul de schimb leu/euro a urcat in prima parte a zilei anterioare spre 4,53 unitati, ca urmare a accentuarii crizei din coalitia de guvernare, insa in a doua parte a sedintei cotatiile s-au intors sub 4,52 lei/euro.

Astfel, la debutul sedintei de vineri, euro a fost tranzactionat la 4,5150 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de la inchiderea zilei precedente, de 4,5130 - 4,5165 lei/euro. Ulterior, rata de schimb a continuat sa fluctueze usor in jurul nivelului de la deschidere, in cadrul unor tranzactii cu volume foarte reduse. Cel mai mic nivel tranzactionat a fost de 4,5147 lei/euro, iar maximul a fost de 4,5175 lei/euro, informeaza Mediafax.

In jurul orei 10:30, pe piata interbancara euro era cotat la 4,5150 - 4,5165 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de la finalul sesiunii de joi. In acelasi timp, zlotul si forintul erau in stagnare in raport cu euro.

Cursul de referinta anuntat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 3,23 bani (0,72%), la 4,5239 lei/euro, si a atins maximul ultimelor trei saptamani. Paritatea a crescut in ultimele doua zile cu 3,66 bani (0,81%), de la 4,4873 unitati in sedinta de marti.

O rata mai mare decat cea afisata joi a fost publicata de banca centrala pe 28 ianuarie, cand euro a fost cotat la 4,5317 lei. Cotatiile au coborat, ulterior, sub 4,5 lei/euro si timp de trei saptamani au fluctuat usor sub acest nivel. Leul s-a depreciat, joi, si in raport cu dolarul american, rata de schimb urcand cu 3,66 bani (1,12%), de la 3,2674 lei/dolar la 3,3040 lei/dolar. O cotatie similara celei de joi a mai fost atinsa pe 7 februarie, iar de la acea data si pana joi cursul leu/dolar a fost sub acest nivel.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut joi cu 3,04 bani (0,83%), de la 3,6770 unitati la 3,7074 unitati, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni. O paritate mai ridicata decat cea de joi a fost afisata de BNR pe 13 decembrie 2012, cand francul a fost cotat la 3,7269 lei. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Dobanzile afisate vineri dimineata de bancile comercial pentru plasamentele in lei pe termen de o zi au ramas la niveluri reduse, in ultima sedinta a actualei perioade in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, iar aceste cerinte au fost deja indeplinite. Astfel, dobanzile de vineri sunt de 0,25% - 0,75% pe an, dupa ce joi au fost de 0,4% - 0,9% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri