Salariile conducerii ASF nu trebuie sa reprezinte o surpriza pentru presedinte, premier si parlamentari, institutia considerand ca informatiile privind castigurile fac parte din presiunea publica pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF sa nu constate neregulile din piata asigurarilor.

"Salariile conducerii ASF nu trebuie sa reprezinte o surpriza nici pentru presedintele Romaniei, nici pentru primul ministru al Guvernului si nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informatii si ar fi trebuit sa le detina inclusiv inainte de relevarea lor in presa. In cazul in care, in calitate de beneficiari legali ai informatiilor privind salariile si personalul din ASF, presedintele sau primul ministru al Guvernului au fost dezinformati, reamintim ca ASF a facut public inca din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Institutional, nimeni nu poate pretinde ca a aflat din presa nivelul salariilor din ASF in februarie 2014", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

ASF considera ca transmiterea catre presa a salariilor din ASF face parte din presiunea publica pe care au dorit-o "cei care ar fi preferat ca institutia sa nu constate neregulile din piata asigurarilor", potrivit Mediafax. Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea "imediata" a intregii conduceri a ASF, sustinand, referitor la aceasta institutie, ca este "o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca".

Presedintele a declarat ca si dezbaterea publica si realitatile il obliga sa ceara revocarea imediata a intregii conduceri a ASF. In replica, premierul Victor Ponta a afirmat joi ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece proprietarul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme.

Seful Executivului a declarat, vineri, la Chisinau, ca ordonanta care plafona salariile din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludata, Guvernul neluand in calcul ca trebuie sa redacteze actul intr-o forma care sa prevada clar ca acest nivel include si premiile.

"Cred ca la ASF trebuie facute schimbari majore atat in ce priveste conducerea, cat si in ce priveste modul de organizare, pentru ca ceea ce noi am trecut in ordonanta de urgenta, si anume plafonarea tuturor salariilor la salariile din Banca Nationala a Romaniei, a fost evident eludata. Nu ne-am gandit atunci sa spunem ca cu tot cu premii si cu alte lucruri sa nu fie mai mult decat la BNR si uite ce s-a intamplat", a afirmat Ponta.

PDL a depus o scrisoare la Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului in care solicita ca, in cadrul comisiilor de buget ale Parlamentului, sa se efectueze in regim de urgenta verificari privind politica salariala de la ASF.

ASF a instituit, marti, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Omul de afaceri a anuntat ca va contesta in justitie decizia ASF.

In urma cu doua saptamani, ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.

Dupa ce presedintele Basescu a cerut revocarea conducerii ASF, institutia a transmis miercuri seara un comunicat de presa in care spunea ca ASF a primit avertismente din piata asigurarilor ca, in cazul unor decizii dure la adresa Astra, liderul pietei de profil, conducerea institutiei va fi demisa.

Potrivit datelor ASF, prezentate vineri, autoritatea a finalizat, la 20 ianuarie, controlul de la sediul institutiei la Astra privind modul in care asiguratorul a indeplinit planul de masuri care trebuia pus in aplicare pana la 31 decembrie 2013, iar la 7 februarie ASF a transmis Astra procesul verbal de control, interval in care s-au stabilit punctual neregulile in activitatea societatii, inclusiv indicii ferme in privinta unor fapte infractionale.

Cinci zile mai tarziu, societatea a transmis la ASF procesul verbal de control cu observatiile sale.

La 10 februarie, Astra a primit notificarea din partea ASF ca marja de solvabilitate si coeficientul de lichiditate ale societatii sunt subunitare.
"Legea impune ASF sa deschida procedura de redresare financiara prin administrare speciala in cazul in care marja de solvabilitate scade sub valoarea de 1", se spune in comunicatul transmis vineri de institutie.

A doua zi, ASF a stabilit ca va analiza, la 18 februarie, raportul Corpului de control si Nota Directiei de Supraveghere si Stabilitate Financiara in privinta Astra. Potrivit ASF, o prima lista cu salariile, "denaturate", din institutie au fost difuzate de B1 TV la 26 ianuarie, iar la 14 februarie hotnews.ro a publicat informatiile care "i-au fost transmise" cu salariile conducerii autoritatii si ale angajatilor ASF.

"Publicarea informatiilor a condus la o presiune fara precedent la adresa conducerii ASF, cu 4 zile inainte de dezbaterea in Consiliul ASF a neregulilor descoperite la Astra", se arata in comunicat.

ASF spune ca Dan Adamescu, proprietarul Astra, despre care institutia are indicii ferme despre fapte de natura infractionala (confirmarea lor fiind atributul altor institutii ale statului), a atacat fara precedent supravegherea din Romania denumind decizia legala a ASF drept "o lovitura in stil mafiot" si numind conducerea ASF "incompetenta".

"Subliniem ca Presedintia Romaniei este beneficiar legal al tuturor informatiilor legate de salarizarea ASF si a informatiilor legate de competentele conducerii ASF si ar fi trebuit sa dispuna de informatiile corecte in urma cu mult timp, nu doar dupa decizia referitoare la Astra. Presedintele avea toate premizele sa faca aceste declaratii in orice alt moment, dar a ales contextul unei decizii legale si corecte luate de catre supraveghetorul national in privinta societatii Astra", se spune in comunicatul ASF.

De asemenea, ASF isi exprima "profundul regret" ca prin alegerea momentului unei astfel de declaratii de catre presedintele Basescu, Dan Adamescu a obtinut sustinere in argumentele folosite pentru acoperirea neregulilor constatate la Astra si pentru deciziile pe care dansul le considera necesare referitoare la conducerea ASF, inclusiv din partea presedintelui Romaniei.

"In plus, Dan Adamescu a anuntat dorinta de a ataca in instanta decizia perfect legala si justificata de realitatea financiara constatata de ASF la Astra. Precizam ca Presedintia Romaniei, ca beneficiar legal al tuturor informatiilor care i se ofera sau pe care le solicita, ar trebui sa manifeste retinere la decizia unei instante si implicatiile ei, inainte de pronuntare. ASF considera inacceptabila formularea utilizata de catre presedintele Romaniei a termenului de «cloaca» la adresa intregii Autoritati de Supraveghere Financiara", se mai spune in comunicat.

ASF arata ca va coopera in continuare cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si incurajeaza DNA sa isi indeplineasca integral atributiile legale.
DNA a anuntat vineri ca presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca a intocmit si a avizat proiectul OUG privind ASF si ar fi acceptat "protejarea frauduloasa" a intereselor Carpatica Asig.
Presedintele ASF, Dan Radu Rusanu, a declarat, la iesirea de la DNA, ca, in opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legatura mai mare cu Astra decat cu ordonanta ASF, precizand ca martea viitoare va avea raspunsul privind urmarirea sa penala.

"Precizam ca nu interpretam si nu comentam in vreun fel demersul DNA, institutie a statului roman care are datoria sa isi indeplineasca atributiile integral", se mentioneaza in comunicatul ASF.

ASF arata ca va coopera in continuare cu Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si incurajeaza DNA sa isi indeplineasca integral atributiile legale.
Surse din ANAF au declarat ca institutia a initat un control inopinat la Astra Asigurari, dupa ce ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei. Surse mentioneaza ca ANAF a inceput deja procedurile de control, in urma sesizarii ASF privind suspiciuni de frauda fiscala in cadrul societatii de asigurare.

ASF a fost infiintata in aprilie 2013 prin comasarea fostelor comisii de supraveghere a pietei de capital, a asigurarilor si a pensiilor private de la CNVM, CSA si CSSPP. Astra Asigurari este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste un miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti. Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013, conform datelor preliminare ale ASF.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri