"Exista discutii intre doua banci din piata care se tatoneaza una pe alta si care considera ca exista o compatibilitate puternica intre portofoliile lor. Ar putea fuziona. Actionarul uneia doreste, actionarii celeilalte mai analizeaza", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

2014 va fi un an greu pentru banci, dar nu cu probleme serioase, si se asteapta sa exista noi fuziuni pe piata locala, adaugand ca inca sunt actionarii care tin la pretul de vanzare chiar daca nu au suficiente fonduri pentru sustinerea activitatii. Chiar si in ultima saptamana, a spus oficialul BNR, "am participat la discutiile dintre doua banci".

Declaratiile au fost realizate la evenimentul "Un weekend cu presa economica", organizat de revista Piata Financiara si Finmedia, la Sinaia. Cinteza nu a dezvaluit insa si numele celor doua banci.

El a adaugat ca una dintre entitatile financiare implicate in discutii este din grupa a doua de banci, adica are o cota de piata cuprinsa intre 1-5%, iar cealalta este din grupa a trei, cu o cota de piata sub 1% si a subliniat ca bancile nu sunt grecesti.

Conform acestuia, exista oferte de cumparare pentru bancile locale, dar actionarii tin la pret. "Exista si oferte pentru bancile locale. Sunt insa si actionari romani care, desi in cazul unui necaz nu au bani de injectat in banca, tin la pret”, a aratat Nicolae Cinteza (foto).

El a explicat ca a fost situatia Romanian International Bank (RIB), preluata de grupul Getin Holding. "Noi am vazut de cinci ani si am impus restrictii la RIB". La un moment s-a propus vanzarea RIB sau o sa ajunga sa dea actionarul bani ca sa o vanda. "In 2008 a avut o oferta, dar a vrut dublul sumei. In final a ajuns la ce i-am spus eu - si-a recuperat doar imprumuturile subordonate", a spus Cinteza.

"Din punctul nostru de vedere, problema care ramane pe evolutia actuala a neperfomantei este tot capacitatea actionarilor de a sustine banca. Ideea ca o banca ar avea probleme si ca actionarul nu are bani, este preocuparea principala, mai ales ca ni s-a intamplat acest lucru cu o banca foarte mica. (n.r. - RIB)", a declarat Cinteza.

El a aratat ca restructurarile din piata au inceput cam tarziu. "Bancile au facut cate ceva, dar nu cat trebuia. Si-au restructurat prea putin costuri si retelele. Ele (bancile – n.r.) asteapta, dar nu stiu ce si s-ar putea ca aceasta asteptare sa fie costisitoare pentru banci", a mentionat Cinteza.

Nicolae Cinteza a mai declarat ca acest an va fi unul dificil pentru piata bancara, dar nu vede probleme serioase. "Nu cred ca vor mai fi probleme. S-ar putea sa apara ceva, dar o sa vedeti reactia noastra probabil in cateva saptamani referitor la un actionar care in opinia noastra nu mai indeplineste cerintele cerute de lege ca sa ramana actionar si ca urmare isi va pierde dreptul de vot intr-o banca.", a mai spus reprezentantul BNR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri