Dupa ce in martie 2011 a fost lansat sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor, Ghiseul.ro, si plata cu cardul a intrat in viata primariilor si autoritatilor locale, internet banking-ul penetreaza acum aceasta nisa, in contextul in care BCR, cea mai mare banca din piata dupa active, a lansat serviciul de plata a taxelor si impozitelor prin internet banking.

Miscarea BCR are loc la doar 2 luni dupa ce Guvernul a schimbat, in decembrie, regulile la plata taxelor si impozitelor prin Ghiseul.ro, stabilind printre altele ca primariile vor accepta toate mijloacele electronice de plata online (mobile banking, internet banking si nu numai).

Astfel, clientii BCR de internet banking care au o decizie de impunere sau cunosc suma de plata catre autoritatile locale vor putea plati orice taxa si impozit cate bugetele locale sau de stat.

Conform informatiilor furnizate pentru wall-street.ro de catre reprezentantii BCR, clientul in cazul in care are decizia de impunere, deci cunoaste suma de plata, nu mai are nevoie de alte credentiale in afara de user-ul si parola necesare pentru logarea pe internet banking.

Pentru cei care nu cunosc suma de plata, o pot afla online de pe ghiseul.ro, pentru acele primarii care sunt inregistrate in sistem. Insa, daca un client are deja credentiale (user, parola) pe ghiseul.ro, acesta va putea plati direct pe acest site taxele si impozitele cu ajutorul cardului. Deci, utilitatea serviciului lansat de BCR se limiteaza la persoanele care au fost notificate cu decizia de impunere.

Deocamdata, banca ofera doar pentru persoanele fizice aceasta posibilitate.

Practic, clientul BCR face un transfer bancar prin internet banking catre autoritatea locala sau Fisc, iar suma virata trebuie sa corespunda debitului aferent taxei sau impozitului datorat.

"Exista un contract de colaborare intre BCR si Ministerul de Finante prin care se asigura ca BCR colecteaza si transmite catre MFP informatiile complete ce permit realizarea corecta a reconcilierii automate de la trezoreria operativa centrala catre conturile de venituri bugetare din cadrul fiecarei primarii / buget", au declarat pentru wall-street.ro reprezentantii BCR.

Clientul nu primeste insa feedback, altul decat realizarea cu succes a transferului bancar, pentru aceasta operatiune de plata a taxelor si impozitelor.

El poate verifica pe ghiseul.ro dupa 2 zile de la efectuarea platii prin internet banking sau la ghiseul administratiei fiscale prin solicitarea unui extras de cont daca s-a inregistrat plata in contul taxei sau impozitului datorat.

"Alaturi de verificarile noastre punctuale de validare, anul trecut am avut cateva mii de plati realizate astfel la nivelul BCR (nu prin modul specializat pentru client in internet banking) si nu a fost niciun incident in care sa nu se realizeze reconcilierea corecta", au precizat oficialii bancii.

In plus, clientul are posibilitatea sa printeze in format PDF copia oridinului de plata pentru a face dovada platii catre administratie a platii.

Reprezentantii bancii mentioneaza ca, in prezent, singura posibilitate tehnica disponibila de plata prin internet banking a taxelor si impozitelor se bazeaza pe cunoasterea si introducerea corecta a sumelor de catre client la data realizarii platii.

"Contractul intre BCR si Ministerul de Finante asigura posibilitatea verificarii prin mesaj electronic a oricarui ordin de plata si mai departe verificarea reconcilierii pentru cazuri punctuale in caz de sesizare din partea clientilor catre BCR. Pana in acest moment toate verificarile au fost corecte", spune banca.

Clientii BCR isi pot achita prin intermediul Click 24 Banking:

- Impozitul pe cladire
- Impozitul pe masina
- Impozitul pe teren intravilan sau extravilan
- Impozitul pe venituri din inchiriere
- Impozitul pe venituri din activitati independente
- Impozitul pe venituri din salarii

“Aceasta perioada a anului este una dintre cele mai aglomerate perioade la ghiseele administratiilor locale, unde clientii vor sa isi plateasca taxele si impozitele pentru a beneficia de reducerea de 10% in conditiile in care achita impozitul pana la data de 31 martie. Acum, BCR vine in sprijinul clientilor, oferindu-le posibilitatea de a evita aceste cozi platind direct din Click 24 Banking prin introducerea sumei de plata si selectarea din lista a primariei catre care clientii vor sa realizeze plata. Este simplu si este gratuit! Tinand cont ca oferim posibilitatea platii impozitelor aferente tuturor primariilor, clientii BCR pot plati si pentru cladiri si terenuri din mediul rural aflate in proprietatea lor sau a familiei, evitand astfel drumurile necesare in acest scop, economisind semnificativ timp si bani”, a declarat Catalin Ionescu, sef departament e-channels BCR.

Clientii BCR pot plati atat in numele lor cat si in numele altor membrii ai familiei, in acest caz fiind necesar sa introduca CNP-ul persoanei respective.

Functionalitatea de plata impozite si taxe din Click 24 Banking permite persoanelor fizice plata oricarui tip de impozit si taxa catre:

- Bugetele locale (orice primarie din Romania din mediul urban sau rural)
- Bugetul de stat
- Bugetul asigurarilor sociale de stat
- Bugetul asigurarilor pentru somaj
- Bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

Pentru realizarea platilor catre aceste bugete clientii trebuie sa cunoasca si sa selecteze din lista tipul de buget in care primaria sau institutia beneficiara incadreaza respectivul impozit. Sumele de plata pentru impozite sunt comunicate in general de catre fiecare primarie catre cetateni printr-o scrisoare de informare ce contine decizia de impunere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri