KPMG, companie americana de consultanta si audit, "va intreprinde o serie de masuri de natura prudentiala in scopul redresarii financiare a societatii (n.r. - Astra Asigurari) in cel mai scurt timp posibil, in calitate de administrator special, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat, martea trecuta, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, cea mai mare firma de profil din Romania, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

"Masura redresarii financiare prin administrator special nu are implicatii asupra activitatii comerciale desfasurate de societate - contractele de asigurare in vigoare urmand a se derula in conditii normale - ci este menita sa contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare Astra, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator. KPMG a pus la dispozitie o echipa specializata de profesionisti in asigurari, finante, fiscalitate, avocatura, actuariat si specialisti in tehnologia informatiei pentru a duce la indeplinire mandatul primit in conditiile legii.", se arata in comunicatul KPMG.

Astfel, administratorul special al Astra Asigurari, KPMG, in baza mandatului incredintat de catre ASF si in exercitarea obligatiilor legale ce decurg din aceasta pozitie, se concentreaza pe diagnosticul si logistica necesare pentru continuitatea si securizarea activitatii.

"In acest moment, administratorul special analizeaza situatia Astra si ia masurile urgente pentru stabilirea prioritatilor de actiune, cu informarea si consultarea ASF. Continuarea platilor catre asigurati (clienti) si partenerii de afaceri a fost preocuparea principala a administratorului special, astfel incat primele operatiuni au fost deja facute in decursul zilei de joi, 20 februarie. Mai multe detalii despre Astra si activitatea administratorului special vor fi comunicate in conditiile stipulate de lege in perioada imediat urmatoare", au declarat reprezentantii KPMG.

In ceea ce priveste politele existente, ASF a comunicat ca toate politele de asigurare emise de catre Astra Asigurari raman valabile de la momentul emiterii pana la expirare, iar societatea va fi obligata sa onoreze din propriile disponibilitati financiare existente sau rezultate din administrarea speciala toate solicitarile care decurg din politele de asigurare.

ASF a intocmit un raport prin care suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, raport pe baza caruia BNR a sesizat DNA. Raportul invoca acrodarea de credite mari catre companii din grup, reasigurari la companii de reasigurare inregistrate in insulele Cayman si risc de neplata in caz de dezastre naturale.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri