Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut marti cu 0,72 bani (0,16%) si a ajuns la 4,5173 lei/euro, dupa ce in precedentele doua sedinte rata de schimb a scazut usor, insa volumele de tranzactionare au fost reduse.

In ultimele doua sedinte, rata de referinta leu/euro a scazut cu 1,38 bani (0,3%), la la 4,5101 unitati, dupa ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, de 4,5239 unitati, in contextul amplificarii tensiunilor din coalitia de guvernare.
Leul s-a depreciat marti si in raport cu dolarul american, rata de schimb avansand cu 0,85 bani (0,26%), de la 3,2773 lei/dolar la 3,2858 lei/dolar.

Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut cu 0,73 bani (0,2%), de la 3,6968 unitati la 3,7041 unitati. Rata de schimb leu/franc elvetian a scazut cu 1,06 bani (0,28%) in precedentele doua sedinte, dupa ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, de 3,7074 unitati, informeaza Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. "In pofida unei reactii calme a leului pana acum la tensiunile politice, credem ca o despartire formala a aliantei de guvernamant ar putea impinge moneda locala spre minimele anului de circa 4,55/euro. Credem insa si ca o astfel de miscare va fi temporara, intrucat ne asteptam ca banca centrala sa continue tiparul sterilizarii excesului de lichiditate din piata, mai ales in conditiile in care o astfel de activitate este motivata de recentele intrari de fonduri europene", au afirmat analistii ING Bank intr-o nota transmisa, marti dimineata.

Ministerul Fondurilor Europene a anuntat vineri ca Romania a incasat, joi, peste 830 milioane euro de la Comisia Europeana, cei mai multi bani ajungand la Programul Operational Sectorial Transport (506,2 milioane euro). La debutul sedintei interbancare de marti, euro a fost tranzactionat la 4,5120 lei, usor peste nivelurile de la inchiderea de luni, de 4,5095 - 4,5115 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat sa creasca treptat spre 4,52 lei/euro, in cadrul unor transferuri cu volume foarte reduse, iar cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,5180 lei/euro. La ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,5160 - 4,5180 lei, cu 0,65 bani (0,14%) peste nivelurile de luni din jurul orei 16:30.

Pe de alta parte, zlotul si forintul erau in crestere cu aproape 0,1% in raport cu euro. Ratele medii ale dobanzilor afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut la 1,91% - 2,41% pe an, dupa ce luni au crescut la 2,71% - 3,21% pe an, in prima sedinta a actualei perioade in care bancile trebuie sa constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Dobanzile afisate marti sunt vizibil sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dupa ce vineri, in ultima sedinta a precedentei perioade de rezerva, au fost de doar 0,37% - 0,87% pe an.

"Perspectivele pe termen scurt asupra conditiilor de lichiditate sunt cu siguranta pozitive, daca luam in calcul recentele intrari masive de fonduri europene de circa 4 miliarde lei, un deficit bugetar estimat la 4 miliarde lei in februarie (desi pe fondul incertitudinilor politice acesta ar putea fi mai redus), emisiuni ale Ministerului de Finante cu 2 miliarde lei mai mici decat era planificat luna aceasta si scadente de circa 11 miliarde lei in urmatoarele doua luni, in vreme ce peste toate acestea s-ar mai putea adauga si reducerea de rezerve minime in lei pe care o asteptam la sedinta de politica monetara din martie. Totusi, credem ca un mediu politic instabil si chiar o coalitie de guvernamant fragila ar putea conduce la un climat in care ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap nu vor mai urma scaderile ratei ON (pentru plasamentele pe termen de o zi - n.r.) in aceeasi masura ca in trecut", se mai arata in nota ING Bank.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au continuat sa scada usor si au ajuns la 2,45% - 2,95% pe an, dupa ce luni au ajuns la 2,79% - 3,29% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut si marti si a ajuns la 3,46% pe an, de la 3,55% pe an in sedinta anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri