Moneda nationala s-a apreciat in prima parte a sesiunii, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,5034 lei/euro, cu 1,1 bani sub nivelul sesiunii precedente. Rata de schimb publicata miercuri a fost de 4,5144 lei/euro.

Leul s-a depreciat insa in raport cu dolarul american, rata de schimb urcand de la 3,2854 lei/dolar la 3,2997 lei/dolar. Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut de la 3,6991unitati la 3,7036 unitati.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cursul a coborat usor sub 4,5 lei/euro in prima parte a sedintei, iar dealerii cred ca scaderea ar putea fi determinata de ordinele de vanzare de euro plasate de un exportator, de schimbarea in lei a unor fonduri europene sau chiar de o posibila interventie indirecta a BNR.

"Sunt tot felul de pareri, unii dealeri cred ca ordinele de vanzare au fost plasate de un exportator, altii cred ca se vand o parte din fondurile europene primite saptamana trecuta de Romania, iar cativa dealerii vorbesc chiar de o posibila interventie indirecta a BNR pentru a duce cotatiile mai jos. La fel de probabil este ca piata sa se fi detensionat dupa ce ruperea USL a devenit o certitudine si un nou guvern va fi format repede, iar din declaratiile premiererului si ale presedintelui scrisoarea de intentie va fi semnata si trimisa catre FMI. Astfel, ar fi de inteles o revenire a leului dupa scaderea de aproximativ 1% din ultimele saptamani. Orice motiv ar fi, leul evolueaza contrar directiei regionale", a afirmat un dealer, citat de Mediafax.

Potrivit analistilor ING Bank, moneda locala ramane vulnerabila la o corectie, in special in conditiile in care monedele regionale nu urmeaza aceeasi tendinta. "Credem ca leul va ramane intr-un interval de 4,50-4,52 lei/euro in zilele urmatoare, pe fondul persistentei incertitudinilor politice", potrivit analistilor ING, citati intr-un raport emis joi.

La jumatatea zilei, cursul oscila aproape de 4,5 lei/euro, sub inchiderea de miercuri, de 4,5175 - 4,5195 lei/euro. In acelasi timp, zlotul si forintul erau in scadere cu pana la 0,35% in raport cu euro.

Ratele medii ale dobanzilor afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa creasca usor si au ajuns la 2,25% - 2,75% pe an, de la nivelurile de miercuri, de 2,15% - 2,65% pe an. Dobanzile sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an. Pe de alta parte, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut usor, la 2,45% - 2,95% pe an, de la 2,49% - 2,99% pe an in sedinta de miercuri.
Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut si joi si a ajuns la 3,38% pe an, de la 3,4% pe an in sedinta anterioara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri