Dupa ce in urma cu un an, BCR raporta o pierdere record, de 1,23 miliarde lei, acum banca a raportat o revenire spectaculoasa pe profit, cu un rezultat net de circa 600 milioane lei. Procesul de restructurare pus la cale de bancherul ceh Tomas Spurny pare sa fi dat roade la BCR, banca mentinandu-se lider de piata dupa active si reusind sa isi coboare semnificativ cheltuielile. Spre comparatie, concurentul traditional al subsidiarei austrice, BRD, banca detinuta de francezii de la Societe Generale, si-a adancit pierderile.

BRD a raportat pe 2013 o pierdere record, de 385 milioane lei, mai mare cu 16% fata de 2012, ceea ce pune sub semnul intrebarii strategia francezilor de adaptare si restrucurare.

Pe de alta parte, planul lui Tomas Spurny, bancherul ceh adus la BCR tocmai pentru a restabili profitabilitatea bancii, pare sa fi dat roade.

BCR a reusit sa isi reduca puternic anul trecut costul net al riscului, cu peste 40%, timp in care rivalii de la BRD nu au reusit sa isi stabilizeze costurile cu provizioanele, iar acestea au crescut cu 7,5%.

Totodata, BRD pierde puncte si in ceea ce priveste venitul net bancar, care a scazut cu circa 7% in 2013, in timp ce cifra aferenta BCR a coborat cu doar 1,2%. In ceea ce priveste ajustarea cheltuielilor, BCR pare sa fi luat avans, dupa ce si-a redus cheltuielile operationale cu 11%, iar BRD cu 5,6%.

In privinta creditarii, ambele banci par sa fi apasat pedala de frana, soldul imprumuturilor fiind cu aproximativ 12% mai redus decat in 2012. La capitolul depozite, BRD a aratat insa un interes ridicat, resursele atrase de la clienti inregistrand o crestere de aproape 13%, in vreme ce BCR si-a conservat nivelul depozitelor.

Cifrele in detaliu despre evolutia celor mai mari doua banci de pe piata locala in 2013 le puteti urmari in tabelul de mai jos, insa trecand peste care cifre arata mai bine rezultatele unor decizii strategice si a unor schimbari de paradigma in banking s-ar putea sa fie observate de abia cativa ani mai tarziu.

Este greu evaluat dupa doar cativa ani de restructurare ce banca a ales un model de business mai sanatos si daca are cartile castigatoare pentru a profita la maxim de viitoarea perioada de revenire economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri