Numirea tinerei economiste Ioana Petrescu (34 de ani) in functia de ministru al Finantelor in cel de-al treilea Cabinet condus de Victor Ponta a surprins pe multa lume luni, un post atat de influent in Guvern fiind "vanat" de multi oameni grei din PSD. Victor Ponta spune insa ca este un "pariu" pe care il face prin numirea unui tehnocrat asa de tanar. Profesoara de politici publice care a studiat la Harvard va trebui insa sa dea piept cu birocratia si realitatile economiei locale, bazandu-se doar pe lectiile invatate in cartile de economiei de peste ocean.

La prima vedere, consiliera premierului pe probleme de taxe si evaziune fiscala, anuntata luni la conducerea Ministerului de Finante, are doar avantajul unei cariera academice stralucite. Ioana Petrescu a facut un master si un doctorat la prestigioasa universitate Harvard si este profesoara de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland.

Ponta a decis totusi sa parieze pe tanara tehnocrata si a declarat ca numirea ei "a fost o supriza chiar si pentru Ioana Petrescu, adaugand ca l-a "uns pe suflet" cand aceasta, la un seminar la care a participat alaturi de el, i-a tinut o lectie de economie aplicata fostului ministru PDL Ialomitianu.

"Nu are suficienta experienta, dar este bine ca nu are experienta negativa din structuri birocratice", a spus Ponta dupa nominalizarea economistei.

Ioana Petrescu a lucrat ca profesor, dar experienta cu birocratia romaneasca si mediul de business se limiteaza la cateva luni petrecute in echipa de consilieri a premierului.

Consultantul fiscal Dan Schwartz, care a relationat cu Ioana Petrescu din calitatea sa de membru AmCham, spune ca "se vede ca are foarte multa carte, dar nu are experienta".

"Are insa multa experienta teoretica in ceea ce priveste taxarea. Sa vedem daca va reusi sa adopte acele principii sanatoase care stau la baza unui sistem modern de taxare si daca va reduce evaziunea fiscala. Sper sa se obisnuiasca cu birocratia din Ministerul de Finante", a declarat, pentru wall-street.ro, Dan Schwartz.

Dan Schwartz: Este un lucru bun ca avem un ministru de Finante care nu a apucat sa fie corupt de birocratia romaneasca.

Pe de alta parte, analistul Lucian Isar este sceptic ca Ioana Petrescu ar putea face tranzitia de la teorie la realitatea economiei romanesti.

"Scriiturile dumneaei din perioada de consilier al primului ministru Ponta dovedesc o intelegere aproximativa a realitatilor unei economii reale. De la abstractiunile teoretice pe care presupunem ca le-a citit si pana la un demers aplicat si aplicabil intr-un context real este un drum lung pe care inca nu l-a parcurs", spune Lucian Isar.

Ce vrea mediul de afaceri de la noul ministru de Finante

1. Sa nu creasca TAXELE. Probabil cea mai mare provocare pe care noul ministru de Finante o va intampina in acest an tine de nivelul fiscalitatii, care si asa este destul de ridicat in Romania, in opinia oamenilor de afaceri. La acest capitol, mentinerea cotei unice va reprezenta un bastion care trebuie aparat, tinand cont de predilectia social-democratilor spre impozitarea progresiva.

2. Reducerea CAS de la 1 iulie. Parte a programului de guvernare redactat de USL, coalitie acum rupta, reducerea CAS se mentine una dintre cele mai importante masuri fiscale de care mediul de afaceri are nevoie ca de aer.

De altfel, Ioana Petrescu a declarat marti, cu ocazia audierilor din Parlament ca munca este mult prea fiscalizata in Romania. "Am fost intotdeauna adepta reducerii CAS cu 5 puncte procentuale. Voi sprijinii cat pot sa fie aplicata de la 1 iulie".

3. Eficientizarea ANAF si incheierea programului de reforma dezvoltat in parteneriat cu Banca Mondiala. Desi reformarea ANAF nu este un proiect inceput in guvernarea USL, noul ministru de Finante poate sa grabeasca procesul si sa imbunatateasca astfel gradul de colectare, aflat in prezent la rusinosul nivel de 32%.

4. Sa reduca evaziunea fiscala. Asteptam de la Ioana Petrescu sa raporteze primele rezultate ale celebrului Departament Antifrauda, constituit anul trecut de Guvernul Ponta, departament care cel putin in teorie ar trebui sa elimine marea evaziune din economia romaneasca.

5. Sa introduca facilitati fiscale pe Bursa. Investitorii de pe mica noastra piata de capital s-au plans in repetate randuri ca Guvernul nu sprijina dezvoltarea pietei bursiere. Daca anul trecut piata de capital a primit o gura de oxigen prin listarea unor companii de stat, dezvoltarea sustenabila a unei Burse poate beneficia de pe urma unor facilitati fiscale care sa atraga cat mai multi investitori in piata.

6. Ioana Petrescu ar putea sa faca ceva ce nu a reusit nici un ministru de Finante in ultimii 20 de ani. Sa reduca birocratia in relatia contribuabil - Fisc. Nu de putine ori, mediul de afaceri, consultantii si micii antreprenori s-au plans de tonele de acte, declaratii si raportari pe care trebuie sa le depuna la Fisc. Un sistem modern de taxare trebuie sa inceapa cu reducerea birocratiei.

7. Largirea bazei de impozitare in mod echitabil. Este esential pentru economica romaneasca sa creasca baza impozabila, dar aceasta trebuie sa aiba loc in mod echitabil, prin masuri care sa nu dezavantajeze unele categorii sociale sau mediul de afaceri.

Esti antreprenor, director financiar sau lucrezi in cadrul unui unui departament economic/financiar al unei organizatii si te intereseaza domeniul fiscalitatii? Participa la Conferinta "Fiscal" 2014. Inscrie-te gratuit aici.

Daca vrei sa discuti cele mai recente modificari legislative, precum si evolutiile anticipate pe termen scurt si mediu, atunci trebuie sa participi la Conferinta "Fiscal 2014". Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici, iar 100 de cititori vor fi selectionati in functie de experienta si de interesul pentru zona de fiscalitate si vor fi anuntati ulterior prin email si telefon.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri