UniCredit Tiriac Bank a raportat la nivel consolidat un profit net de 87,7 milioane lei (19,8 milioane euro) pentru anul trecut, la jumatate fata de cel inregistrat in 2012. Creditarea a fost sustinuta de avansul puternic al imprumuturilor ipotecare si a finantarilor acordata sectorului IMM, anunta banca.

In 2012, UniCredit Tiriac Bank anunta un profit consolidat de 177,4 milioane lei (40 milioane euro), ceea ce insemna o crestere cu 11,3% fata de 2011.

Rezultatele prezentate au la baza primele situatii financiare consolidate pentru UniCredit Tiriac Bank si UniCredit Consumer Financing IFN in conformitate cu IFRS adoptat de UE si aplicabil institutiilor de credit din Romania conform Ordinului BNR 27/2010 si urmeaza a fi propuse aprobarii AGA.

"Anul 2013 a fost unul plin de evenimente notabile pentru UniCredit Tiriac Bank. Incepand cu emisiunea de obligatiuni, continuand cu achizitia si finalizarea cu succes a transferului business-ului RBS, UniCredit si-a urmat strategia de crestere sustenabila pe toate segmentele principale de activitate. In ceea ce priveste mediul economic din Romania, estimam o dinamica mai lenta a PIB in 2014 comparativ cu 2013, o activitate de creditare inca limitata si o profitabilitate a sistemului bancar in continuare sub presiune. In ciuda conjuncturii economice care se mentine dificila pentru sistemul bancar, UniCredit Tiriac Bank va continua sa se concentreze pe dezvoltarea prezentei sale in piata”, a spus CEO-ul UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu.

Banca a precizat ca pentru anul 2013 costul riscului este de 4,4 puncte procentuale, in timp ce rata creditelor neperformante s-a plasat la 11,08%. Acoperirea cu provizioane a creditelor din bilant este de 10,15%, iar provizioanele au atins nivelul de 744 milioane lei (168 milioane euro).

Veniturile operationale consolidate s-au plasat la 1,5 miliarde lei (337,8 milioane euro) la sfarsitul anului 2013, iar cheltuielile operationale au atins nivelul de 727 milioane lei (164,5 milioane euro). Ca urmare, profitul operational a ajuns la 765,5 milioane lei (173,2 milioane euro).

Volumul activelor a fost de 28,5 miliarde lei la finalul anului 2013.

Portofoliul de credite a ajuns la soldul de 18,8 miliarde lei (21 miliarde lei incluzand creditele externalizate), sustinut de cresterea cu 10,6% a finantarilor acordate IMM-urilor, de cresterea cu 18,4% a creditelor cu ipoteca acordate persoanelor fizice si de cresterea cu 3% a creditelor acordate companiilor de talie medie.

Depozitele clientelei au ajuns la un volum total de 15,1 miliarde lei, evolutia fiind sustinuta de cresterea cu 13,8% a volumelor pe zona IMM in ultimul an, respectiv cu 18,5% pentru companiile de talie medie si cu 36,7% pentru persoanele fizice in acelasi interval. Raportul dintre credite si depozite se plaseaza la nivelul de 124%.

Volumul finantarilor externe atrase de UniCredit Tiriac Bank de la banca mama si de la institutiile financiare internationale a crescut cu aproximativ 9% in anul 2013 pana la nivelul de 1,9 miliarde euro.

Indicatorii financiari, calculati dupa interesul minoritar, releva o pozitie echilibrata, plasandu-se peste media sistemului bancar: rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a atins 3,1%, in vreme ce rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat la 0,3%. Grija permanenta pentru un control eficient al costurilor a plasat raportul intre costuri si venituri la nivelul de 48,7% in decembrie 2013.

UniCredit Tiriac Bank a incheiat anul 2013 cu un numar de 188 de sucursale, in timp ce numarul angajatilor pentru banca si UniCredit Consumer Financing a ajuns la 3.169.

La inceputul lui ianuarie 2013, banca a achizitionat pachetul majoritar al UniCredit Consumer Financing, pastrand in continuare pachetul de 20% din actiunile UniCredit Leasing Corporation.

Proiectul de reorganizare a activitatii de leasing la nivel local, prin care s-a planificat transferul controlului asupra majoritatii entitatilor de leasing ce isi desfasoara activitatea in Romania de la Holding catre UniCredit Tiriac Bank SA a fost aprobat la inceputul anului 2014 urmand ca, odata finalizat, entitatile controlate fie direct, fie indirect sa fie incluse in perimetrul de consolidare in 2014.

La nivel individual, UniCredit Tiriac Bank a inregistrat venituri operationale totale de 1,38 miliarde lei (313,2 milioane euro), in crestere cu 10,8% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cheltuielile operationale au crescut cu 8,7%, pana la 689,1 milioane lei (155,9 milioane euro), iar profitul operational s-a plasat la 694,7 milioane lei (157,2 milioane euro), in urcare cu 13% fata de anul precedent.

Care sunt rezultatele individuale ale bancii

Profitul net al bancii a atins nivelul de 75,1 milioane lei, cu aproape 100 de milioane de lei mai mic decat in 2012, cand era 173,1 milioane lei.

Activele totale ale bancii s-au plasat la nivelul de 27,5 miliarde lei (6,1 miliarde euro) in crestere cu 9,6% fata de decembrie 2012, fata de o scadere de aproximativ 1% la nivelul sistemului bancar.

Volumul creditelor a ajuns la 17,6 miliarde lei (3,9 miliarde euro), in usoara crestere, cu 1,8% fata de finalul anului trecut, fata de o scadere de aproximativ 3,3% pentru sistemul bancar. Depozitele clientilor au atins nivelul de 15,2 miliarde lei (3,4 miliarde euro) in crestere cu aproximativ 10% fata de perioada similara a anului trecut, in line cu evolutia din sistemul bancar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri