Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu (foto), a declarat marti ca va continua unele programe lansate de predecesorul sau, intrucat nu este genul care sa strice ce au inceput altii, mentionand planul de restructurare a ANAF, convenit cu BM, de unde Romania a tras un miliard de dolari, si platile in numerar.

"Nu sunt o persoana care sa distruga ce s-a facut inainte, voi continua anumite proiecte. Cum este planul cu Banca Mondiala, care a fost inceput la sfarsitul anului trecut, de restructurare a ANAF", a spus Petrescu, citata de Mediafax.

Ea a dat ca exemplu si plafonarea platilor in numerar, o alta masura "foarte buna" pe care intentioneza sa o duca pana la capat.

"Se stie ca plafonarea platilor in numerar reduce evaziunea, reduce spalarea banilor si toate operatiunile negative corelate", a explicat Petrescu.

Ea a dat aceste exemple in contextul in care a explicat ca masurile fiscale din planul de guvernare Ponta III nu pot fi luate daca nu se va eficientiza colectarea.

"Ca atare, devine o prioritate care se va realiza prin reducerea evaziunii fiscale. Am in vedere mai multe masuri", a spus anterior Petrescu.

In toamna anului trecut, Romania a exercitat optiunea de tragere a sumei de 700 milioane de euro (circa un miliard de dolari) din imprumutul de politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii (DPL-DDO) contractat de la Banca Mondiala in anul 2012.

Imprumutul a fost contractat in baza consolidarii cadrului macroeconomic si a indeplinirii masurilor de reforma atasate imprumutului, asociate sectoarelor energie, sanatate, managementul finantelor publice si administrare fiscala. Cea mai importanta componenta a programului o reprezinta restructurarea ANAF, atat la nivel central cat mai ales la nivelul administratiilor regionale si locale.

La inceputul anului, Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta, prezentat de MEDIAFAX, care releva ca Guvernul vrea sa interzica plata in numerar pentru cumpararile de terenuri, case si masini, indiferent de valoarea acestora, atat cumparatorul, cat si vanzatorul riscand o amenda de 20% din valoarea tranzactiei.

Aceasta prevedere urma sa fie valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprindea toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introducea noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Astfel, platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice urma sa fie limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si sa fie introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

In acelasi proiect sunt limitate si comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si la 0,3% pentru cardurile de credit.

Aceasta ultima prevedere a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin OUG.

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lunii februarie ca plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri vor fi aprobate prin lege de catre Parlament.

Ulterior, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut o pozitie critica fata de aceste masuri, declarand ca limitarea platilor in numerar, mai ales la tranzactii cu terenuri, aminteste de dictonul "drumul spre iad e pavat cu bune intentii". Isarescu a opinat atunci ca initiatorii nu cunosc birocratia mare a unei astfel de tranzactii si se mira ca multe terenuri sunt nelucrate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri