Camera de Comert si Industrie a Romaniei va continua demersurile pentru revenirea Registrului Comertului in cadrul sistemului cameral. Curtea Constitutionala a declarat Legea camerelor de comert neconstitutionala si a decis ca Registrul va ramane la Ministerul Justitiei. Registrul sustine ca la Justitie le este \"caldut\", in timp ce reprezentantii Camerelor aduc argumente pentru trecerea Registrului inapoi la CCIR. Eugen Ghiulea, directorul general al ONRC, nu stie in cate si in care tari din UE Registrul se afla in administrarea Camerelor
Disputa dintre Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Ministerul de Justitie este departe de a se incheia, miza - Registrul Comertului, fiind mult prea mare. Astfel, CCIR va continua demersurile pentru revenirea Registrului Comertului, aflat in momentul de fata la Justitie, in cadrul sistemului cameral.

Dupa ce miercuri Curtea Constitutionala a declarat Legea Camerelor de Comert neconstitutionala si a decis ca Registrul va ramane la Ministerul Justitiei, "CCIR va continua eforturile pentru revenirea Registrului Comertului in Camera, acolo unde este locul sau firesc, astfel incat acesta sa redevina un instrument curent de lucru si o sursa permanenta de informatie pentru oamenii de afaceri", se arata intr-un comunicat al CCIR.

CCIR nu renunta usor

Mai mult, reprezentantii acesteia spun ca vor elabora, in cel mai scurt timp, un proiect de lege modern, acordat la legislatia europeana din domeniu, de natura sa creeze un cadru optim de functionare pentru sistemul cameral romanesc. "Proiectul de lege va fi elaborat prin consultare cu Guvernul, cu Camerele de Comert si Industrie Teritoriale, ceilalti membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, reprezentanti ai mediului de afaceri", se precizeaza in comunicat.

Dezmintiri

Totodata, conducerea Oficiului National al Registrului Comertului sustine ca la Justitie le este "caldut". "De cand Registrul este la Justitie s-au facut multe lucruri bune. Pe cand acesta era in custodia CCIR, accesul la informatie era mult mai greoi", ne-a spus Eugen Ghiulea, director general al ONRC. Cu toate acestea, argumentele indicate recent de reprezentantii Camerelor, vizavi de revenirea ONRC la acestea, par a fi destul de fundamentate. "In acest moment mediul de afaceri este in regres.

Omul de afaceri se simte mai bine, are mai multa incredere in sistemul cameral", a explicat Nicolae Vasile, vicepresedinte in cadrul Camerei de Comert si Industrie Bucuresti. Un alt argument prezentat este faptul ca la Camere "taxele ar fi mai ieftine, iar de cand Registrul este la Justitie, acestea s-au dublat", a adaugat Vasile. Intrebat daca in UE Registrul Comertului apartine de Camerele de Comert, Ghiulea ne-a spus ca "in doar doua tari lucrurile stau asa". Vicepresedintele CCIRB a dezmintit afirmatiile reprezentantului Registrului. "Nu este adevarat ce spune acesta. Sase tari din Europa merg pe aceasta forma, printre care Olanda, Letonia, Grecia, Luxemburg si Italia", a adaugat Nicolae Vasile.

Legea Camerelor impiedica revenirea ONRC la pozitia initiala

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, ca Legea Camerelor de Comert si Industrie din Romania este neconstitutionala, deoarece contravine prevederilor art.1 alin.(5) si art.76 alin.(1) din Constitutie.

Potrivit Curtii, proiectul privind Camerele de Comert incalca articolele referitoare la legile organice si hotararile referitoare la regulamentele Camerelor - care se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, precum si cel potrivit caruia, in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.

Pe de alta parte, Ministerul Justitiei sustine ca gestionarea Registrului Comertului in sistem privat poate fi realizata doar respectandu-se legile referitoare la concesionarea servciilor publice, care consacra principiul transparentei si egalitatii de tratament.

"Legea Camerelor de Comert nu poate fi aruncata la gunoi"

Senatorul PNL de Hunedoara Viorel Arion, unul dintre initiatorii Legii Camerelor de Comert, sustine ca acest act normativ nu poate fi aruncat la gunoi dupa ce Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional, potrivit Mediafax.

"In mod normal, legea se va intoarce la Camera Deputatilor, deoarece in Senat ea a fost votata deja. Curtea Constitutionala are ultimul cuvant, e adevarat. Dar batalia pentru promovarea legii nu este pierduta. Am inteles ca ea a fost declarata neconstitutionala pe motiv ca incalca articolele referitoare la legile organice", a declarat senatorul Viorel Arion, unul dintre initiatorii legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri