Asupra industriei de asigurari din Romania planeaza in prezent calificative grele, cum ar fi cel de "piata cangrenizata" sau de piata care "trebuie sa se curete", care nu fac altceva decat sa adanceasca neincrederea consumatorilor fata de companii, apreciaza Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

"Cu un an in urma, in piata de asigurari exista un optimism cu privire la nou infiintata Autoritate de Supraveghere, a carei constructie era considerata oportuna pentru stabilitatea si predictibilitatea pietelor financiare non-bancare. Intr-un interval de timp relativ scurt, aceasta institutie a fost decredibilizata si, prin recul, efectele au fost resimtite de companiile din sectoarele financiare.", a spus Bogdan Andriescu (foto).

In opinia sa, "spectacolul" in care astazi piata de asigurari se afla face parte dintr-un scenariu conceput nicidecum pentru revigorarea acesteia. "Tinuta in viata de catre fondurile actionarilor, piata de asigurari se afla astazi intr-o situatie nemaiintalnita. Este adevarat insa ca la aceasta stare de fapt a contribuit din plin chiar industria de asigurari, ascunzandu-si neputinta de a se dezvolta in spatele unor cuvinte devenite emblema, precum «public needucat financiar», «neprofitabilitatea segmentului auto» sau «preturi prea mici la RCA»", a adaugat presedintele UNSICAR.

Piata de asigurari a atins 8,29 miliarde de lei in 2013, cu numai 0,4% mai mult fata de anul precedent, iar ponderea in Produsul Intern Brut (PIB) a scazut la 1,31%, de la 1,4% in anul 2012.

"Pietei de asigurari ii este foarte greu sa revina la volumele inregistrate inainte de startul crizei. Consider ca scaderea increderii in sistem si ingerinta politica reprezinta principalele cauze. Clientul a identificat din ce in ce mai mult in ultimii ani, nevoia de consultanta. Tocmai pentru ca sistemul a fost putin «scuturat» a generat aceasta nevoie de indrumare, de asistenta atat la incheierea politelor cat si la recuperarea daunelor. Ceea ce s-a intamplat in Romania cu sistemul de asigurari afecteaza si zdruncina si mai mult putin incredere in asigurari.", a precizat Dogdan Andriescu.

Potrivit datelor preliminare ale ASF, brokerii au intermediat anul trecut 46,84% din primele subscrise, in crestere cu 3,2 puncte procentuale fata de anul 2012. Valoarea primelor intermediate de brokeri pe cele doua categorii de asigurari a fost de 3,88 miliarde de lei, in urcare cu 7,77% fata de anul 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri