Romania a iesit pe plus dupa aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, inregistrand un sold pozitiv de aproape 11 miliarde de euro, intrucat a primit fonduri in valoare de 21,3 miliarde de euro si a platit la bugetul european 10,6 miliarde de euro, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Adrian Vasilescu a tinut sa demonteze "legenda" mult vehiculata potrivit careia Romania a platit mai mult la bugetul comun european decat a luat. "In acesti ani am primit 21,3 miliarde de euro, am platit 10,6 miliarde de euro, deci avem un sold pozitiv de 10,9 miliarde de euro", a declarat Vasilescu la o conferinta pe tema fondurilor structurale organizata de Mediafax, adaugand ca aderarea a adus si alte avantaje, printre care comertul cu UE.

El a aratat ca anul 2013 a fost cel mai bun din perspectiva intrarii de fonduri europene, cu un total de 5,6 miliarde euro, din care 2,9 miliarde euro au reprezentat transferuri curente, iar 2,6 miliarde euro au fost transferuri de capital. Oficialul BNR a precizat ca valorile au fost in crestere din 2007 pana in 2013, 2007 fiind singurul an in care s-a inregistrat un sold negativ la solduri curente.

"Atunci au intrat 900 milioane (euro – n.r.), au iesit 1,2 miliarde si avem un sold negativ de 298 milioane la transferuri curente. De atunci, niciodata nu am mai inregistrat sold negativ, deci in fiecare an noi am primit mai mult decat am platit, asa ca acele idei ca platim mai multi bani la Uniunea Europeana decat primim nu sunt adevarate", a spus Vasilescu la conferinta Mediafax Talks about European Funds.
El a aratat ca, pe langa primirea de fonduri, Romania mai are ca avantaje in relatia cu UE comertul, peste 70% din comert fiind realizat cu Uniunea Europeana si exporturile.

Totodata, Vasilescu a atras atentia ca principalul defect in demersul atragerii de fonduri europene este comunicarea slaba, neclara, astfel ca foarte multe aspecte sunt inca foarte putin cunoscute de public. "Sunt foarte multi tineri fermieri care au auzit de fonduri europene, isi dezvolta activitatea si vor sa atraga fonduri. Au venit la banci cu foarte mult elan si dintr-odata s-au dezumflat (...) De pilda au vrut sa-si cumpere masini agricole si era o norma ca pot cumpara doar masini la prima mana, din fabrica, iar tinerii au spus ca n-au nevoie din fabrica pentru ca pleaca de la bun inceput cu pierderi. Am auzit ca aceasta norma nu mai este in vigoare si ca acum un tanar fermier poate sa-si cumpere la mana a doua utilaje", a povestit Vasilescu.

Marius Radu, coordonator fonduri UE in cadrul UniCredit Tiriac Bank, a precizat ca norma respectiva, care tine de un regulament european, nu permite deocamdata, pentru perioada 2007-2013, achizitii second-hand pentru utliaje. Vasilescu spune ca bancile nu s-au implicat "cu prea mult aplomb" in activitatea de atragere a fondurilor europene, insa a recunoscut ca sunt cateva insitutii de credit care si-au infiintat totusi departamente de specialitate si care asigura consultanta "nu 100% corecta, dar in mare parte corecta".

El apreciaza ca este nevoie de un efort mai mare in comunicarea privind fondurile europene, aceasta trebuie sa fie clara, precizand ca este un gand personal si nu o recomandare a bancii centrale adresata Ministerului Fondurilor Europene. "Din pacate sunt foarte multe mituri, multe povesti despre fondurile europene. Cea mai nostima, daca nu cea mai dramatica este cea cu: «nu-mi bat capul cu fondurile europene pentru ca de acolo nu se poate fura nimic»", a amintit Vasilescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri