Cursul de referinta anuntat de BNR a crescut joi, cu 1,12 bani (0,25%), la 4,4749 lei/euro, ca urmare a ordinelor de cumparare plasate atat de jucatori straini, cat si de companii, dupa ce in precedentele sapte sedinte a scazut cumulat cu 1,06% si a atins minimul ultimelor sapte saptamani.

Rata de schimb afisata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost de 4,4637 lei/euro. Leul a scazut, joi, si in raport cu dolarul american, rata de schimb urcand cu 1,85 bani (0,57%), de la 3,2348 lei/dolar la 3,2533 lei/dolar, informeaza Mediafax.

Cursul de referinta leu/franc elvetian a crescut, de asemenea, cu 1,97 bani (0,54%), la 3,6704 unitati, dupa ce miercuri a atins cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani, de 3,6507 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La debutul sedintei interbancare de joi, euro a fost tranzactionat la 4,4730 lei, in imediata apropiere a cotatiilor de miercuri din jurul orei 16:30, de 4,4720 - 4,4750 lei/euro.

Rata de schimb a scazut in primele minute pana la 4,4695 lei/euro, insa apoi ordinele de cumparare de euro plasate de unii jucatori straini au ridicat cotatiile spre 4,48 lei/euro. Cel mai ridicat nivel tranzactionat in prima parte a sedintei interbancare a fost de 4,4830 lei/euro, iar rulajele au fost usor peste media unei zile obisnuite, potrivit dealerilor.

Dupa ora 12:00, cotatiile s-au indreptat spre 4,47 lei/euro, odata cu plasarea unor ordine de vanzare de euro.

"Dupa ce s-au cumparat euro dimineata atat de companii, cat si de jucatori straini, se pare ca cineva care a vandut euro zilele trecute a inceput din nou sa vanda aproape de mijlocul sedintei. Este greu de spus daca este o vanzare indirecta a BNR, pentru ca nu este ceva vizibil, iar volumele sunt usor peste medie", a afirmat un dealer.

Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara euro era cotat la 4,4735 - 4,4745 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de la inchiderea sedintei anterioare. In acelasi timp, zlotul si forintul erau in stagnare in raport cu euro.

Ratele medii ale dobanzilor afisate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 1,89% - 2,39% pe an, dupa ce miercuri au avansat la 1,64% - 2,14% pe an. Dobanzile sunt cu mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si, totodata, vizibil peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au crescut de la 1,71% - 2,21% pe an la 1,9% - 2,4% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 2,97% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri