Raiffeisen Bank Romania a raportat pentru 2013 un profit net de 104 milioane lei, in crestere cu 18% fata de 2012, in contextul eliberarii unor pasive fiscale in valoare de 12 milioane euro. Oficialii bancii au precizat insa ca, daca excludem pasivele fiscale, profitul net al bancii ar fi urcat cu 5%, la 92 milioane euro.

Raiffeisen Bank Romania si-a prezentat rezultatele financiare aferente anului trecut in cadrul unei conferinte informale la care au fost prezenti cinci dintre cei sapte membri ai managementului: presedintele Steven van Groningen, vicepresedintele pe Trezorerie si Piete de Capital James Daniel Stewart, vicepresedintele pe divizia de Corporate Cristian Sporis, vicepresedintele responsabil cu divizia de risc Mircea Busuioceanu si vicepresedintele si CFO-ul bancii Bogdan Popa.

Potrivit oficialilor Raiffeisen Bank, banca va continua sa se concentreze pe trei directii: eliminarea risipei, simplificarea proceselor si digitalizare. Astfel, in ultimii 4 ani, numarul de angajati a coborat cu 20%, baza de costuri a scazut cu 7% in ultimii doi ani, iar flota de masini s-a redus cu 8%.

Conducerea bancii a anuntat ca a investit, in schimb, 2 milioane de euro in training-uri pentru angajati. Presedintele Raiffeisen Bank a tinut sa precizeze ca rotatia personalului in cadrul bancii este de doar 9%, insemnand ponderea angajatilor care parasesc anual compania in mod voluntar.

Eliminarea risipei presupune un proces de evaluare a tuturor proceselor bancare, iar digitalizarea va insemna eliminarea aproape in intregime hartia din banca.

Raiffeisen Bank a investit in ultimii ani puternic in dezvoltarea canalelor online, iar segmentul de mobile banking a aratat chiar o crestere spectaculoasa, de 100%.

In acealasi timp, oficialii bancii au reafirmat angajamentul de crestere, mentionand ca Raiffeisen Bank a finantat economia anul trecut cu 1,2 miliarde euro, cifra care reprezinta creditele noi acordate cu maturitate de peste un an.

"Aceasta este productia de anul trecut in ceea ce priveste noile credite. Arata angajamentul nostru pe termen mediu si lung. Daca se vorbeste de deleverage nu tot timpul lucrurile sunt asa cum par", a declarat Cristian Sporis, vicepresedinte pe divizia de Corporate.

Din cele 1,2 miliarde euro, o treime sunt credite acordate persoanelor fizice, fara a lua in calcul portofoliul de 84 milioane euro preluat de la Citibank.

, vicepresedinte al Raiffeisen Bank pe zona de Corporate: Ne concentram pe crestere, cu aparare de cota de piata.

Sporis a explicat ca Raiffeisen a creditat preponderent industriile cu potential si care au dovedit ca au un model de business sustenabil. In opinia oficialilor bancii, energia verde nu este una dintre industriile pe care banca sa le ia in calcul, expunerea pe acest segment de afaceri fiind mica, chiar daca pe ansamblu anul trecut energia regenerabila a atras cei mai multi bani. "Este un domeniu deja foarte aglomerat".

"Suntem o banca de importanta sistemica. Suntem o banca universala si suntem aici ca sa crestem", a subliniat Sporis.

Raiffeisen Bank, interesata si de alte oportunitati de achizitie

Dupa ce anul trecut, Raiffeisen Bank a incheiat procesul de absorbtie a portofoliului de clienti persoane fizice cumparat de la Citibank Romania, Steven van Groningen nu exclude alte achizitii.

, presedintele Raiffeisen Bank Romania: Ne uitam oportunistic la tot ce este pe piata, pentru ca ne intereseaza sa crestem.

Principalele cifre ale anului 2013 pentru Raiffeisen Bank:

  • profitul net a crescut cu 18%, la 104 milioane euro, si cu 5% daca excludem pasivele fiscale

  • marja de dobanda s-a comprimat de la 5% la 4,5%, in contextul scaderii dobanzilor in lei si a lichiditatii excesive

  • veniturile bancii au urcat cu 4%, la 454 milioane euro, iar 80% din venituri vin din relatia cu clientii

  • cheltuielile totale ale bancii s-au majorat cu 3%, dar acestea includ unele costuri exceptionale, cum ar fi integrarea clientilor Citi si mutarea operatiunilor in Sky Tower. Fara aceste efecte, cheltuielile Raiffeisen ar fi scazut cu 2%

  • stocul de credite a crescut cu 5%, la 3,68 miliarde euro

  • soldul depozitelor a avansat puternic, cu 15%, pana la 4,38 miliarde euro

  • rata creditelor neperformante a urcat la 9% anul trecut, comparativ cu 7% in 2012

  • provizioanele au urcat cu 5%, la nivelul de 81 milioane euro

  • costul riscului se mentine la un nivel ridicat, de 1,4%

  • numarul de unitati a urcat la 528, cu trei mai mult decat in 2012, dupa integrarea a 2 agentii Citi si deschiderea unei unitati proprii

  • capitalul Tier I (rang 1) este la 13,2%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale, dar care nu include profitul din 2013 ce urmeaza sa fie incorporat in capitalul de baza dupa AGA

  • capitalul Tier 1+2 este la 17%

  • ROE (randamentul capitalului) este 17%, in crestere cu 1% fata de 2012

  • Raportul costuri-venituri a urcat la 60%, in crestere cu 1% fata de 2012, dar in scadere cu 3% fata de 2011

  • Raportul credite-depozite a coborat puternic in 2013, cu 8%, pana la 84%

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri