Banca italiana Intesa Sanpaolo a inregistrat anul trecut o pierdere de 37 milioane euro in Romania si a anuntat ca isi reevalueaza prezenta pe piata, luand in calcul inclusiv "acorduri cu alti jucatori internationali".

Venitul operational al Intesa Sanpaolo in Romania a stagnat la 47 milioane euro, in timp ce costurile operationale au scazut cu 8,8%, la 30 milioane euro. Astfel, profitul operational a urcat cu 21,6% fata de 2012, la 16 milioane euro, potrivit unei prezentari publicate vineri de banca italiana.

Banca a inregistrat in Romania o pierdere inainte de taxe si amortizarea fondului comercial si a altor active intangibile de 37 milioane euro, mai mare cu 48% fata de rezultatul negativ din 2012. Intesa Sanpaolo avea la finele anului trecut active totale de 1,2 miliarde euro pe piata romaneasca, in stagnare fata de sfarsitul lui 2012, reise din datele prezentate anterior de grupul italian. Depozitele atrase de la clienti totalizeaza 700 milioane euro la 31 decembrie, iar creditele catre clienti 800 milioane euro.

Expunerea totala a grupului pe Romania, inclusiv pe datoria guvernamentala, cuprinde credite de 912 milioane euro si titluri si obligatiuni in valoare totala de 155 milioane euro. Banca noteaza, in planul strategic pentru perioada 2014-2017, ca isi va "reevalua/repozitiona" prezenta in tari unde operatiunile bancii nu sunt suficient de mari sau unde banca se afla intr-o situatie dificila. Printre aceste tari se numara Albania, Bosnia, Slovenia, Ungaria, Rusia si Romania, potrivit Mediafax.

In acest sens, banca ia in calcul mentinerea prezentei pe piata, cu "extragerea la maxim" de sinergii si imbunatatirea eficientei operatiunilor, precum si evaluarea oportunitatilor de crestere a afacerilor pe pietele mai atractive sau "acorduri cu alti jucatori internationali", se spune in planul strategic al Intesa Sanpaolo.

In tari precum Slovacia, Serbia, Croatia si Egipt, considerate piete strategice sau cu potential ridicat, banca intentioneaza sa-si consolideze prezenta prin cresterea afacerilor peste dinamica pietei si optimizarea serviciilor traditionale si online oferite, inclusiv in privinta segmentelor si sectoarelor de piata acoperite.

De asemenea, banca italiana vrea sa lanseze initiative transfrontaliere concentrate pe pietele cu potential ridicat, cum ar fi extinderea internationala in zona de consumer finance si lansarea de produse de asigurari pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii. Grupul Intesa Sanpaolo este prezent in Romania din 2008.

La nivel global, Intesa Sanpaolo a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o pierdere record de 5,19 miliarde euro, cauzata de amortizarea fondului comercial si constituirea de provizioane pentru acoperirea creditelor neperformante.

Provizioanele constituite de banca au crescut la 3,1 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, fata de 1,46 miliarde euro in perioada similara din 2012. Banca a inregistrat totodata un impact negativ de 5,8 miliarde euro cauzat de amortizarea fondului comercial.

Actiunile Intesa Sanpaolo au crescut vineri dimineata pe bursa de la Milano cu 3,2%, la maximul ultimilor 2 ani, investitorii trecand cu vederea pierderile dupa ce banca a anuntat noul plan de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri