Pe piata sibiana la termen, prima saptamana din luna iulie a coincis cu o adevarata explozie a volumului de tranzactionare, care a atins cote record atat ca lichiditate, cat si ca valoare, informeaza un comunicat transmis de Bursa Monetar Financiara si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS).
In cele cinci sedinte ale intervalului 3-7 iulie au fost inregistrate 104.774 contracte prin care a fost transferat echivalentul a mai mult de 100 milioane de actiuni, iar volumul in RON s-a cifrat la pesete 187 milioane. La un curs mediu al euro de 3,57 RON, valoarea inregistrata se ridica la aproape 53 milioane, conform Rompres.

Saptamana in discutie este fara indoiala cea mai prolifica din istoria bursei, totalul inregistrat fiind de circa cinci ori mai mare ca cel din intreaga luna iulie 2005. in comparatie cu intreg anul 2004, in doar cinci zile a fost marcat un volum de circa 150%.

Media zilnica ajunge in aceste conditii la aproximativ 21.000 contracte pe zi, iar cea in RON la 37,5 milioane. Din perspectiva numarului de pozitii deschise s-a remarcat o crestere constanta pentru fiecare sedinta, astfel incat la finalul zilei de vineri era inregistrat un total de aproape 85.000.

Prima sesiune de tranzactionare din iulie a oferit o lichiditate buna, fiind inregistrate 15.650 contracte futures cu o valoare echivalenta in RON de peste 27,6 milioane. De asemenea, luni a fost consemnat debutul celei de-a patra scadente din an, scadenta decembrie 2006, precum si a scadentelor la 9 si 12 luni si au fost lansate derivatele pe actiunile Biofarm si Broker, avand ca simbol DEBIO, respectiv DEBRK.

Din nou, SIF-urile, cu cele trei contracte aflate mai mereu in prim plan, si anume DESIF 2, 3 si 5, au fost adevarate "propulsoare" ale pietei la termen cu circa 71% din rulajul total al zilei.

Cea de-a doua sesiune de tranzactionare a lunii iulie a continuat linia ascendenta, lichiditatea realizata fiind una deosebita. De-a lungul zilei au fost incheiate peste 27.100 contracte futures, total ce l-a depasit cu 25% pe cel din toata luna iulie din 2005. La finalul zilei de marti, volumul in RON se cifra la aproape 47,7 milioane. Societatile de investitii financiare si-au pastrat atractivitatea, pentru acestea fiind transferat echivalentul a aproape 18,5 milioane de actiuni.

Miercuri, lichiditatea s-a mentinut in zone ridicate, totalul ajungand la 22.470 contracte. Valoarea inregistrata la finalul zilei de miercuri reprezenta echivalentul a aproape 40 milioane RON. SIF-urile si-au mentinut in zonele maxime cota de interes, pe parcursul sesiunii in cauza fiind transferate pentru ele peste 15,6 milioane de actiuni.

In penultima zi a saptamanii s-au incheiat 18.211 contracte. in sesiunea de joi, pe langa SIF-uri, care au ramas extrem de lichide, s-au remarcat indeosebi DETLV prin cota mare de interes acaparata de scadenta martie 2007. Volumul in RON aferent sedintei a fost de aproape 33,8 milioane.

In ultima zi a saptamanii lichiditatea a trecut din nou pragul de 20.000 contracte, iar volumul in RON s-a cifrat la 38,3 milioane. Cele mai cautate contracte au fost DETLV, cu un total ce a depasit 7.000 perfectari (pentru cele patru scadente), cea mai atractiva scadenta pentru aceste titluri dovedindu-se martie 2007 cu 3.311 contracte. De asemenea, s-au inregistrat cresteri consistente care au produs randamente long intra-day deosebite, de peste 40% pentru unele SIF-uri.

In clasamentul saptamanii s-au impus DESIF 5 cu 31.000 contracte. Ele au inchis la 2,3494 lei/actiune pentru septembrie, respectiv la 2,43 si 2,5 lei/actiune pentru decembrie si martie 2007. DESIF 2 au secondat liderul cu un volum de transfer de 27. 627 contracte. Ultimele tranzactii cu DESIF 2 au fost realizate la 1,939 lei/actiune pentru septembrie si 2,029 lei/actiune pentru decembrie.

Pentru DETLV totalul contractelor a atins valoarea de aproape 25.000. Actiunile in discutie au fost cotate la 1,1274 lei pentru septembrie, 1,225 lei/decembrie si 1,28 lei pentru martie anul viitor, pentru toate cele trei scadente ele urmand un traseu ascendent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri