Comisiile reunite de buget-finante-banci au avizat, luni, numirea lui Misu Negritoiu in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, cu 44 de voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri.

Premierul Victor Ponta a anuntat la mijlocul saptamanii trecute, dupa discutii cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca fostul director general al ING Bank Romania Misu Negritoiu este propus pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), noteaza Mediafax.

La audierile de luni, Negritoiu a raspuns mai multor intrebari privind prioritatile pe care le va avea la ASF, dar si referitoare la eventuala sa implicare in cazul operatiunlor ING cu Iran si Cuba, pentru care grupul olandez a semnat in 2012 o intelegere cu autoritatile americane. "Institutia trebuie recladita si reprofesionalizata. M-am angajat la asta si sunt hotarat s-o fac. Trebuie sa am un ragaz de timp. Desigur ca trebuie reconstruita si imaginea (...) ASF este poate cea mai damboviteana institutie din Romania azi. Noi trebuie s-o facem o institutie europeana", a afirmat Negritoiu.

Jucatorii trebuie sa stie ca functionam cu reguli si disciplina. Cine nu le respecta, dispare.

El a aratat ca in institutie nu salariile mari reprezinta principala problema, ci necorelarea acestora cu eficienta lucratorilor ASF. "Nu cred ca doar salariile sunt problema, ci cheltuielile totale, eficienta.Trebuie sa intarim functiile de supraveghere si control, care sa dea confortul consumatorilor ca au incredere si sunt protejati. Peste zece milioane de consumatori au legatura cu aceste piete, si nu sunt doar RCA. Le trebuie educatie investitionala (...) Cred ca pe pietele financiare s-a cam trerminat epoca in care poti sa faci bani usor, in niciun caz incalcand regulile. Jucatorii trebuie sa stie ca functionam cu reguli si disciplina. Cine nu le respecta, dispare", a continuat Negritoiu.

El a raspuns interpelarii deputatului Andreea Paul, care l-a intrebat daca va decide o reducere drastica a salariilor in ASF, in conditiile in care presedintele autoritatii de supraveghere din Polonia avea anul trecut o remuneratie de 3.700 de euro pe luna si acoperea o piata de 500 de miliarde euro, in timp ce in romania veniturile presedintelui ASF sunt de 14.000 de euro pe luna, la o piata de circa 30 de miliarde lei.

In asigurari trebuie stopata hemoragia, si probabil va fi nevoie de norme noi.

In ceea ce priveste tranzactiile cu Iran, Negritoiu a negat vreo implicare, aratand ca singura operatiune derulata prin Romania s-a realizat inainte de mandatul sau, iar, mai mult, el a fost insarcinat sa verifice aceste lucruri. "In Romania a fost un caz care n-a existat pe timpul mandatului meu, nu l-am procesat. Greseala este a celui care a facut acreditivul, ca nu a intrebat de zece ori cine este destinatarul final. N-am avut nicio legatura (...) Ca intelegerea a fost in timpul mandatului meu, asta asa este. Eu n-am cunostiinta sa fi fost cineva sanctionat din ING (...) Si am mai citit de FBI. Ce sa aiba FBI, mi se pare o gluma, eventual CIA?", a adaugat Negritoiu.

In ceea ce priveste situatia mostenita, Negritoiu a afirmat ca in asigurari trebuie "stopata hemoragia", si probabil va fi nevoie de norme noi. "Dosarele DNA pot sa fie o buna lectie. Trebuie sa invatam din greseli, dar nu inseamna ca acum vom face numai politie. Sunt multe feluri in care angajatii sunt motivati (...) ASF trebuia sa-si faca treaba inaintea DNA", a completat Negritoiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri