Saptamana trecuta, lichiditatea bursei sibiene a fost ridicata, pe parcursul celor cinci sesiuni fiind tranzactionate 104.774 contracte, adica echivalentul a peste 100 milioane de actiuni. Aceasta a fost cea mai prolifica saptamana din istoria bursei, volumul inregistrat fiind de circa 5 ori mai mare comparativ cu cel din iulie 2005.

Evolutia pietei, atat ca volum cat si ca valoare, 187 milioane lei, dovedeste ca preocuparea noastra constanta pentru dezvoltarea si diversificarea ofertei bursei la termen este un succes apreciat ca atare de participantii in piata instrumetelor financiare derivate, a declarat Teodor Ancuta, presedintele BMFM Sibiu.

In urma cu doua saptamani raportul euro/leu a fost tranzactionat pentru pentru prima luna de toamna la preturi cuprinse intre 3,5490 si 3,5803 lei. Luni, 3 iulie, tranzactiile au fost realizate la 3,55 lei, pentru ca a doua zi ele sa scada la 3,5250 3,53 lei. Jumatatea saptamanii a adus o crestere a euro la 3,55 3,5698 lei, pentru ca joi si vineri tranzactiile sa fie realizate la 3,55 3,57 lei.

In piata sibiana se observa, inca de anul trecut, o opinie constanta in privinta evolutiei apreciative a leului, observa un broker sibian. Situatiile in care cotatiile preturile futures au egalat cotatiile valutare au fost doar in preajma scadentelor.

Din punct de vedere al derivatelor pe actiuni, piata sibiana se dovedeste un mediu propice pentru multiplicare castigurilor speculative dar si a strategiilor de protectie a portofoliilor sau arbitajului.

Odata cu intrarea noilor derivate pe Biofarm si Broker SA, precum si a scadentelor la 9 si 12 luni, piata sibiana a cunoscut o ascensiune a lichiditatii, declara Mirabela Coss, de la Broker Cluj. Diferentele de pret destul de semnificative au readus in piata arbitrajorii, care s-au folosit de oportunitatile ivite pentru a-si bloca randamente fixe, in conditiile unei piete capricioase si extrem de volatile. Din aceasta perspectiva s-au facut remarcate derivatele pe actiunile TLV, jucatorii luand in calcul toate scadentele disponibile, inclusiv iunie 2007, dar si societatile de investitii financiare. Randamentele s-au situat intre 17 si 25% pentru cei care au preferat sa ramana o perioada in postura de speculatori pentru a prinde ulterior o diferenta de pret mai semnificativa.

In ceea ce priveste preturile se observa un traseu ascendent al cotatiilor. Evolutia pozitiva facut ca pozitiile castigatoare sa fie cele pe cumparare, dupa ce scadenta trecuta a apartinut in mod categoric vanzatorilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri