Realizarea convergentei reale este o conditie esentiala pentru adoptarea cu succes a monedei euro. Astfel, pentru a ajunge la un nivel al PIB pe locuitor, ajustat la Paritatea Puterii de Cumparare, de 60% din media UE si sa fie primita in zona euro, Romania ar trebui sa creasca, timp de 10 ani, cu 2% mai repede, a spus Valentin Lazea, BNR.

La sfarsitul anului 2013, PIB/locuitor in Romania (ajustat la Paritatea Puterii de Cumparare) reprezenta circa 50% din media Uniunii Europene. Tarile cele mai sarace care au fost primite pana in prezent in zona euro au fost Estonia (in 2011), cu un PIB/locuitor ajustat la PPC de 66% din media UE si Letonia (in 2014), cu un PIB/locuitor ajustat la PPC de 60% din media UE.

"Este putin probabil ca zona euro sa-si deschida portile unui stat candidat avand un PIB/locuitor mai mic decat nivelurile amintite, deoarece ar insemna sa creeze probleme mari atat siesi, cat si statului respectiv. In cazul Romania, cand UE isi va relua ritmul mediu de crestere de 1,5% pe an, economia locala va trebui sa creasca sustenabil cu minimum 3,5% pe an.", a afirmat Valentin Lazea (foto).

Asadar, pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB/locuitor ajustat, Romania ar trebui sa creasca, timp de 10 ani, cu 2% mai repede decat media Uniunii Europene.

"Problema este aceea ca PIB potential in condițiile actuale, asa cum este determinat de factorii obiectivi care il compun (capital, forta de munca, productivitatea totala a factorilor) este de circa 2% pe an. PIB efectiv poate varia cu ± 1% fata de PIB potential, in functie de anul agricol mai bun sau mai slab. Politicile nominale (monetara, fiscala) pot stimula doar temporar o crestere a PIB peste potential. Pentru o crestere sustenabila, de durata, este nevoie de politici in sfera reala a economiei, care sa potenteze cei trei factori de productie mentionati.", a mai spus Valentin Lazea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri