Leul s-a depreciat in prima jumatate a sedintei de luni. Ca urmare Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 4,4695 lei/euro, cu 0,75 bani peste nivelul de vineri. In sesiunea precedenta, leul fusese cotat de BNR la 4,4620 lei/euro.

In acelasi timp, rata de referinta leu/dolar american a crescut de la 3,2130 lei/dolar la 3,2336 lei/dolar. Paritatea leu/franc elvetian a urcat de asemenea, de la 3,6677 lei/franc la 3,6768 lei/franc. In debut, euro a fost cotat la 4,4665 lei, usor mai sus fata de nivelul de vineri seara, cand bancile au schimbat euro la 4,4615 - 4,4650 lei.

In prima parte a sesiunii, cursul a variat usor, in jurul nivelului de 4,47 lei/euro, iar volumele tranzactionate au fost reduse. Valutele din regiune au consemnat, de asemenea, deprecieri in raport cu euro, investitorii fiind ingrijorati de violentele din estul Ucrainei, care au dat nastere unui nou schimb tensionat de replici intre Washington si Moscova, potrivit Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Ratele medii ale dobanzilor afisate luni de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut la 2,02 - 2,52% pe an, de la 1,85 - 2,35% vineri. Dobanzile sunt cu mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana sunt de 1,98 - 2,48% pe an, peste nivelurile de vineri, de 1,9 - 2,4% pe an. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a ramas la 2,97% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri