CNVM a restrans obligativitatea emiterii extrasului de cont, acesta urmand sa fie prezentat numai in cazul operatiunilor de vanzare de actiuni care, anterior introducerii la tranzactionare, presupun transferul din registrele actionarilor in conturile deschise de intermediari in numele clientilor. In schimb, in cazul preluarii si executarii ordinelor de vanzare de la un client ale carui actiuni se afla in evidenta sau contul deschis de client la intermediar, nu se solicita extras de cont, dar brokerul va raspunde de legalitatea respectivei detineri si a inregistrarii tranzactiei, potrivit unei instructiuni a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Actul normativ abroga Dispunerea de masuri a CNVM 2/2005, care instituia obligativitatea extrasului de cont pentru toate operatiunile de vanzare de actiuni, precum si instructiunea privind preluarea si executarea ordinelor de vanzare a actiunilor dobandite in cadrul Programului de Privatizare in Masa.

Dispunerea de masuri a fost aprobata la 21 ianuarie si trebuia sa fie pusa in aplicare imediat, dar, in urma criticilor venite din partea intermediarilor din piata, CNVM a decis, in prima zi lucratoare dupa aprobare, suspendarea acesteia. Comisia a prelungit termenul de suspendare pentru aplicarea actului, de doua ori, pana la intrarea in vigoare a Instructiunii privind preluarea ordinelor de vanzare a actiunilor.

Pana in prezent, doar tranzactiile efectuate de "cuponari", deveniti actionari in urma Programului de Privatizare in Masa (PPM) trebuiau sa fie insotite de extrasele de cont, pentru a permite vanzatorului sa cunoasca exact numarul de actiuni detinute si care urmeaza sa fie instrainate. Pentru actiunile la care au fost alocate coduri confidentiale de catre societatile de registru, extrasele de cont vor fi insotite de aceste coduri. Extrasele vor fi solicitate si eliberate in anumite conditii. Astfel, in cazul persoanelor fizice, extrasul de cont va fi solicitat de catre actionar, personal sau prin mandatar, iar pentru persoanele juridice extrasul va fi solicitat de catre reprezentantul legal al companiei sau de persoana imputernicita de acesta. In ambele cazuri, imputernicirea se va realiza in baza unei procuri speciale autentificate de notarul public.

Actul precizeaza ca extrasele de cont vor fi eliberate personal sau vor fi trimise proprietarilor valorilor mobiliare sau persoanelor special mandatate de acestia prin scrisoare postala cu confirmare de primire sau prin orice alta modalitate agreata de actionar. Persoanele juridice, prin reprezentantul legal, vor putea imputernici inclusiv intermediarii sau agentii custode pentru solicitarea si obtinerea extraselor de cont, prin procura speciala autentificata si/sau prin inscriere in contractul de intermediere sau de custodie. Potrivit instructiunii, plata contravalorii valorilor mobiliare vandute de catre proprietarii acestora, direct sau prin persoane special mandatate in acest sens, se va efectua fie prin mandate postale, fie prin cont bancar, in conformitate cu prevederile contractului de intermediere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri